Početna Događanja Ambasadorka Srbije u Berlinu dr Snežana Janković položila venac na spomenik palim...

Ambasadorka Srbije u Berlinu dr Snežana Janković položila venac na spomenik palim srpskim vojnicima u Ulmu

Dr Snežana Janković polaže venac u Ulmu, palim srpskim vojnicima u Velikom ratu
Foto: arhiva ambasada RS u Nemačkoj

Ambasadorka Republike Srbije u Berlinu dr Snežana Janković, boraveći nedavno u trodnevnoj poseti pokrajini Baden-Virtemberg posetila je i Srpsko vojničkog groblje u Ulmu. Dr. Janković je bila u pratnji saradnika ambasade Republike Srbije u Nemačkoj i Generalnog konzulata RS u Štutgartu. Položila je venac ispred spomenika posvećen srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata, koji su svoje živote ostavili u Nemačkoj. Na vrhu spomenika se nalazi srpski vojnik u kamenu u uniformi i sa šajkačom, a ispod njega usnula 142 vojnika.

Spomenik je posvećen palim srpskim vojnicima, drugovima Drinske, Moravske, Timočke divizije. Podigla su ga tri preživela narednika, jedan podnarednik i dva vojnika.

Spomenik palim srpskim vojnicima u Ulmu je u obliku srpskog vojnika sa šajkačom
Foto: Rasejanje.info

„Ovde u tuđini, u nepoznatom svetu, počivaju večitim snom srpski ratni zarobljenici iz rata 1914–1919. godine, koji položiše život svoj za otadžbinu posle dugog ratovanja i mnogo napora. Uspomenu ovu podigoše im drugovi, braća po krvi i veri, srpski ratni zarobljenici logora Ulm. Hej putniče, što prolaziš pored groblja nepoznata, stani malo i upoznaj one što umreše tako proslavljeno” –su stihovi uklesani ćirilicom i latinicom na srpskom jeziku sa prevodom na nemački.  Spomenik je rad vajara Karla Verlea.

Pune tri decenije spomenik redovno posećuju predstavnici srpskog rasejanja u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. U dva navrata spomenik su očistili veliki društveni aktivisti Relja i Nada Lukić (danas penzioneri) iz Štutgarta sa svojim sinovima i radnicima firme LKOR. Oni, će ako vremenski uslovi dozvole spomenik ponovo očistiti i neke delove restaurirati ove jeseni, do 11. novembra. Toga dana je potpisano primirje u Velikom ratu u 11. časova 11. minuta. Upravo u to vreme, poslednjih godina se ovaj spomenik redovno posećuje i predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu polažu venac. Ove godine se planira da se Srbi okupe u većem broju uz polaganje venaca i prigodan školski program, posvećen palim borcima.