Početna Događanja Morana Ivković prezentovala svoja dela u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Morana Ivković prezentovala svoja dela u Kulturnom centru Srbije u Parizu

U Kulturnom centru Srbije u Parizu u ponedeljak uveče održano je  književno veče dijaspore sa Moranom Ivković, književnicom iz Kanade. Prezentovana su njena dela, a potom i novo izdanje Ranke Todorović i audio produkcije Fineks – Mondo kult sa izdanjima istoimene izdavačke kuće. Ovaj susret izdavača i dijaspore u Kulturnom centru Srbije u Parizu je u okviru manifestacije Karavan kulture, koji je započet u junu mesecu ove godine.

Pesnici, književnici iz Pariza čitali su delove iz svojih knjiga a veče su muzički oblikovali Maja Petrović i prof. Petar Gojković. Prof Gojković je ujedno i vodio program u ime organizatora Saveza Srba Francuske. Time je nastavljen projekat Karavan kulture, koji, kako je naveo Petar Gojković „nastavlja svoj put ka Beogradu gde se organizuju novi susreti književnika dijaspore”.

Maja Petrović je zajedno sa P. Gojkovićem obogatila muzički deo večeri
Foto: arhiva P. Gojković

Morana Ivković, odrasla je u Petrinji u Hrvatskoj, odakle se 1994. sa majkom i mlađom sestrom odselila u Kanadu. Pisanjem se bavi od svoje 12 godine ali se ozbiljnije posvetila književnosti 2015. godine, kada je objavila svoju prvu knjigu za decu u serijalu Maggie and Sara, na engleskom jeziku. Nakon objavljivanja prve knjige često je gostovala u školama, domovima za zbrinjavanje dece i majki, gde je čitala svoje priče, govorila o snazi ljubavi, snova i upornosti ljudskog duha.

2020. objavila je prvu novelu za odrasle „Otra vez, PONOVO“ u trilogiji „Samsara”, na srpskom jeziku, potom „Vir“, u martu ove godine. Centralna tematika trilogije „Samsara“ je pojam srodnih duša, različitih života kroz koje se sreću i osvrt na život i dileme koje svi delimo. „Morana voli putovanja bez mapi, ljubičastu boju i čaj od nane. Uverena je da je ljubav najjača sila na svetu i da je upravo ljubav sve šta nam treba. Živi u podnožju kanadskih planina s mužem i troje dece“, rekao je prof. Petar Gojković.

Deo prisutnih
Foto: arhiva P. Gojković