Početna Kultura Sutra se u Karlsrueu otvara izložba slikarke Milene Stane Dražić

Sutra se u Karlsrueu otvara izložba slikarke Milene Stane Dražić

Sutra (u subotu 2.10.) se otvara izložba Milene Stane Dražić u prostorijama SKC Karslrue
Foto: arhiva SKC Karslrue

Srpski kulturni centar Karlsrue organizuje izložbu slika Milene Stane Dražić, slikarske iz Karlsruea. Izložba se otvara sutra ( 02. 10. 2021.)  u 19 časova, u prostorijama SKC Karlsrue, Erzbergerstraße 131, 76149 Karlsruhe i trajaće do kraja oktobra. Svi posetioci će moći ne samo da uživaju u pejzažima i predelima, rađenim tehnikom ulja na platnu već i da kupe slike, čiji prihod delom biti doniran za bolesnu decu a delom će se pomoći i rad centra jer im uskoro predstoji selidba za sada na još uvek nepoznatu lokaciju.

Milena Stana Dražić rođena je na Uskrs 1943. godine u Jadraskoj lesnici, nedaleko od Loznice u kojoj je i završila školovanje. Svoj prvi radni odnos stekla je u skupštini grada Loznice u kojoj je radila do 1966. godine kada se odselila u Nemačku. Od tada, njeno prebivalište je u gradu Karlsrue. 

Slikarstvom je počela da se bavi u ranom detinjstvu, tačnije sa samo svojih osam godina naslikala je sliku Sv. Nikola. Prvu izložbu je imala sa svojih 15 godina, 1958 godine.

Mileno slikarstvo je nostalgično putovanje kroz sećanja, čežnje, uspomene…
Foto: SKC Karslrue

Izlagala je u zemlji i inostranstvu, a u Nemačkoj je ovo 3 javna izložba. Svih ovih godina Milena je imala nekoliko manjih izložbi u javnim i privatnim prostorima, jer kao samouki slikar koji to radi samo iz ljubavi, veoma je teško biti javno prisutan na sceni I finansijski organizovati izložbe. Ali to nimalo nije obeshrabrilo Milenu da bude svih ovih godina prisutna na sceni i da njeni radovi krase mnoge domove ovde u dijaspori kao i u Srbiji.

„Slikarstvo Milene Stane Dražić je iskreno, nostalgično putovanje kroz sećanja, čežnje, uspomene. Ono nas odvodi na mesta i u trenutke iskrenih emocija, boja i atmosfera.
Po nekad na ivici naivnog, kroz beleške seoskih motiva i životinja, do snažno teksturisanih pejzaža, kakav imamo priliku da vidimo na prepoznatljivom motivu mosta u Mostaru, gde gotovo da možemo da osetimo strukturu kamena u njega ugrađenog, kao i stena preko kojih vekovima klizi Neretva. Njena istrajnost u vizualnom izražavanju, decenije posvećenog rada, zadivljuju i teraju  na razmišljanje koliko ljubav je ugrađena u svaki potez četke.

Naprosto, njen stvaralački opus time postaje neka vrsta intimne ispovesti i dnevnika jednog dugog i bogatog stvaralačkog života za koji se nadamo da će još dugo da nastaviti da se umnožava i razgranava pružajući nama kao publici zadovoljstvo uživanja u plodovima ovakve posvećenosti“, zapisano je u pozivu predstavnika Srpskog kulturnog centra Karlsrue, koji bi jako voleli da Srbi i iz drugih gradova posete ovu divnu izložbu i da se međusobno upoznaju.