Početna Kultura Filmanak u Štutgartu se ovog oktobra održava po deseti put

Filmanak u Štutgartu se ovog oktobra održava po deseti put

U organizaciji Srpske akademske mreže – Nikola Tesla (SAM NT) iz Štutgarta u periodu od 14. – 17. oktobra biće održan deseti po redu Filmanak. Filmanak je naziv za Dane srpskog filma u Štutgartu. Ovoga puta posetioci bioskopa Cinema (Innenstadtkinos CINEMA) moći da pogledaju filmove Živ čovek (u četvrtak 14. oktobra), Jedini izlaz (u petak 15. 10.) i Vikend sa ćaletom (u nedelju 17.10.). Svi filmovi će biti prikazani na srpskom jezikom uz prevod na engleski. Svi počinju u isto vreme u 20. časova. Bioskop se nalazi u Koenigstr. 22 na drugom spratu.

Inicijator Filmanaka je Aleksandar Aca Radoičić, jedan od osnivača i nekadašnji predsednik SAM NT. Ideja pokretanja Filmanaka bila je spontana. „Svi rado citiramo replike neki naših filmova. Verovali smo da naša kinematografija ima mnogo toga da ponudi. Istovremeno, činjenica je da šira internacionalna publika u Nemačkoj, pa čak i deca naših doseljenika, skoro da nisu imali priliku ni da čuju za neke naše kultne filmove. Tako smo došli na ideju da pod motom „Povedi svog nemačkog prijatelja“ ponudimo atraktivan filmski program sa filmovima iz Srbije. Na taj način gradimo i mostove razumevanja pomoću umetnosti i kulture. Spajamo dva mesta koja volimo: ono odakle smo potekli – Srbiju, sa onim koje smo u međuvremenu zavoleli – Štutgart“, pojasnio je svojevremeno Radoičić.

Moto „Povedi svog nemačkog prijatelja“ ima i drugi cilj – da sprski gledaoci takođe budu promoteri filma iz Srbije. Stoga iz godine u godinu sve više ima internacionalne publike. „Publika je uglavnom iznenađena dobrim kvalitetom filmova. Sviđa im se ukupna atmosfera i razgovori sa autorima, jer tako saznaju iz prve ruke neke detalje, koje na običnim projekcijama u bioskopu ne mogu“, dodao je Radoičić.

„Otkad niste videli prijatelje uživo? Evo neočekivane sile koja se iznenada pojavljuje i rešava Stvar: FILMANAK 2021! Već u četvrtak 14. oktobra od 20:00 u bioskopu CINEMA u Štutgartu naša filmska revija počinje filmom prigodnog naziva: „Živ čovek“. Dođite da vidite živog čoveka i pogledate fenomenalnog Nikolu Đurička u glavnoj ulozi! U pripremi je i malo iznenađenje. Program i kupovina karata: http://filmanak.de/programm/”, poručili su članovi SAM NT.