Početna Kultura Pesnikinja Borica Perišić Đekanović objavila svoju zbirku pesama i na nemačkoj jeziku

Pesnikinja Borica Perišić Đekanović objavila svoju zbirku pesama i na nemačkoj jeziku

Borica Perišić Đekanović, pesnikinja, koja godinama živi u okolini Beblingena kraj Štutgarta u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg ovih dana je objavila svoju zbirku pesama „Ukus zrelih malina“ na nemački jezik. „Ispunila sam svoju dugogodišnju želju, da imam knjigu i na nemačkom jeziku“, sa velikim oduševljenjem je za portal Rasejanje.info rekla Borica Perišić Đekanović.  „Svaka moja pesma nadahnuta je inspiracijom iz života i ljubavi kao najvećim pokretačem svega u kosmosu. Snovi – snovi su najlepši. Snove ti niko ne može uzeti”,  Boricin je moto i ujedno stihovi.

Pesma „Odlazak“ se zahvaljujući prijatelju i pesniku Milovanu Aksentijeviću, čula se i na radiju Tamo daleko u predalekom Novom Zelandu. Imala je Borica čast da sa više svojih pesama otvori razne manifestacije u nemačkoj pokrajini Baden-Virtebmerg kao i da nastupa na raznim književnim večerima širom Evrope. Takođe imala je gostovanja kod učenika koji pohađaju Srpsku dopunsku školu  u pokrajiani Baden-Virteberg, kao i u rodnom mestu sa okolinom a ponajviše U Kotor Varoši, odakle je rodom (mesto Grabovice).

„Ipak, meni je najljepša promocija bila u mom rodnom kraju u Kotor Varoši. Moja prva promocija moje prve knjige ’Kad trave zamirišu’ posvećena je mom sinu Srđanu. Medijski je bila odlično propraćena. Prva promocija je kao prvo dete. Prva radost. Sve moje promocije su bile posebne i svaka je bila na svoj način” istakla je Borica.

Od kada zna za sebe volela je da čita. I danas to radi sa velikim žarom. Omiljena knjiga joj je bila i ostala „Ana Karenjina” od  Lava Tolstoja, a pesma „Pismo majci” od Jesenjina. Stih Jesenjina „Ti jedina uteha si moja, svetlost što mi sija istim žarom” je dobrim delom i njena vodilja kroz život. Svoju prvu pesmu napisala je sa 15 godina. „To je pesma Nova godina. Puno godina kasnije počela sam da pišem poeziju i mnogo sam srećna zbog toga. Nema ničeg lepšeg nego biti uz knjigu, svoju porodicu i prijatelje ” istakla je Borica.

Njena dela su se našla u mnogim zajedničkim zbirkama pesnika iz rasejanje, Srbije, Republike Srpske… kao i u Antologiji savremenog stvaralaštva za decu srpskih pisaca u rasejanju. Njena poezija štampana je i na romskom jeziku.

U Nemčakoj se nalazi od 1992. Završila je u Kotor Varoši i ugostiteljsku i obućarsku rednju školu i u Nemačkoj se istakla i kao ugostitelj i kožarski tehničar.

Borica je danas član Prosvejte – odbora za Nemačku sa sedištem u Štutgartu. Bila je član udruženja „Radnik – pesnik u tuđini” iz glavnog grada Baden-Virtemberga.

Slobodno vreme rado provodi u prirodi i u čitanju. Šetnje i cveće svake vrste su neviđeno uživanje za Boricu. Takođe rado voli da ode u bioskop i pogleda dobar film. Putovanja su takođe njen hobi. Uvek ističe da za prijatelje, pesme, knjige i porodicu – a posebno za sina Srđana uvek ima vremena i uvek se rado druži sa njima.