Hirotonija arhimandrita Jovana za Episkopa humskog vikara Episkopa Diseldorfa i Nemačke


U nedelju 10. oktobra 2021. godine u 9:00 časova u Spomen-hramu Svetoga Save na Vračaru Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije sa braćom arhijerejima i sveštenstvom rukoložiće arhimandrita Jovana za Episkopa humskog vikara Episkopa Diseldorfa i Nemačke. Veče pre toga u subotu, u 18  časova u Sabornom hramu Svetoga arhangela Mihaila u Beogradu služiće čin narečenja.

Na ovogodišnjem redovnom zasedanju Svetoga Arhijerejskog Sabora izabran je za Episkopa humskog i Vikara Njegovog Preosveštenstva Episkopa Diseldorfa i Nemačke G. Grigorija

Jovan Stanojević je rođen u Vukovaru na Vidovdan 1979. godine kao treće dete Dušana i Boje (rođ. Milovanović). Na krštenju je dobio ime Radoslav. Odrastao je u Borovu gde je završio i osnovnu školu nakon koje je u Vukovaru završio automehaničarski zanat. Sa blagoslovom blažene uspomene Episkopa osečkopoljskog i baranjskog Gospodina Lukijana 1998. godine upisao je bogosloviju „Sveti Arsenije I Sremac“ u Sremskim Karlovcima koju je završio 2004. godine. Episkop Lukijan ga je 16. septembra 2000. godine zamonašio u čin male shime, sledećeg dana rukopoložio u čin jerođakona a 2014. godine u čin jeromonaha. Po blagoslovu nadležnog Arhijereja upisao je 2004. godine osnovne studije na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na kojem je diplomirao 2009. godine. U toku osnovnih studija je 2007. godine od jula do decembra boravio je, po blagoslovu nadležnog Episkopa Gospodina Lukijana i Episkopa zapadnoameričkog Gospodina Maksima,  kao gost u Eparhiji zapadnoameričkoj, gde je uz Episkopa Maksima imao priliku da se upozna sa životom, misionarskim i drugim izazovima naše Svete Crkve u Zapadnoj Americi. Po okončanju osnovnih studija nastavio je svoje usavršavanje na Grčkom pravoslavnom teološkom fakultetu „Časni Krst“ u Bostonu, kao i na univerzitetima u Minsteru, Birmingemu i Vupertalu gde je i doktorirao 2019. godine.

Radi kao naučni saradnik na Teološkom fakultetu u Vupertalu na istraživanju grčkih rukopisa knjige Otkrivenja . Od 2018. godine je po blagoslovu Episkopa Diseldorfa i Nemačke Gospodina Grigorija duhovnik u Eparhiji diseldorfskoj i nemačkoj u kojoj vrši sveta bogosluženja i propoveda. Govori engleski, nemački i grčki jezik.