Početna Događanja Episkop Andrej na svečanostima u klubu Nikola Tesla u Lincu

Episkop Andrej na svečanostima u klubu Nikola Tesla u Lincu

U sklopu proslave Dana jezika u Evropi, srpski klub Nikola Tesla iz Linca i Zajednica srpskih klubova Gornje Austrije, uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i Odbora kulturnog društva Prosvjeta, organizovano je predavanje posvećeno međukulturnom dijalogu i jezičkom bogatstvu Evrope. „U prostorijama udruženja Nikola Tesla, brojni gosti, među kojima su bili i predstavnici gornjoaustrijskih društvenih institucija, znatiželjno su se odazvali pozivu na nastup uglednog profesora dr Volfganga Rorbaha iz Beča.  Episkop Andrej, na čelu sveštenstva Srpske Crkve u Gornjoj Austriji, parohija Linc, Ens i Vels, pozdravio je na početku čelnike srpskih klubova i visoke goste poželeći im blagoslov i uspešnu saradnju u kulturnim nastojanjima na ovim prostorima. Među uglednim govornicima istakli su se Srđan Mijalković, predsednik Prosvjete, te predstavnici brojnih srpskih klubova i udruženja iz drugih krajeva Austrije i Beča“, istaknuto je u saopštenju vladike Andreja.

Program su vodili mr Mladen Nenadić i Danko Delić, sekretar Zajednice srpskih klubova Gornja Austrija. Predavanje profesora Volfganga Rorbaha (potpredsednika austrijsko-srpskog društva u Beču) izazvalo je posebnu pažnju jer je  govorio o istoriji Bečkog instituta za Slavistiku, o njegovom značaju za Srbe širom sveta, kao i o povezanosti dva naroda Srba i Austrijanaca.

Na kraju svečanosti, profesoru Rorbahu i episkopu Andreju u ime Zajednice Srba Gornje Austrije, knjigu Derventske pjesme, riječi i običaji uručio je predsednik kluba Slavoljub Mlađanović.