Početna Događanja 11 godina postojanja Srpske škole Nikola Tesla u Nijagari

11 godina postojanja Srpske škole Nikola Tesla u Nijagari

11 godina postojanja Srpske škole Nikola Tesla na Nijagari
Foto: Srpska škola Nikola Tesla

Prvog oktobra predstavnici Srpske škole Nikola Tesla iz Nijagare u Kanadi obeležili su 11 godina postojanja. „Krenuli smo ove nedelje sa novom školskom godinom ali sa istim problemima kao prošle godine. Zbog trenutne situacije sa ovim nesrećnim virusom ponovo nam nisu dali regularne učionice u školi za naše časove pa moramo ponovo da improvizujemo nastavu po dva odeljenja, dva puta nedeljno, u dve male prostorije koje nam je ustupila naša crkva”, istakao je direktor škole Borislav Bora Živković.

On je dodao da Srpska škola Nikola Tesla postoji već 11 godina a da nema nikakve mogućnosti da dođe do nekih svojih stalnih prostorija. „Što se dece tiče, u tih 11 godina postojanja kroz Srpsku školu prošlo je nekoliko stotina naše. Neki su počinjali od predškolskog pa se u našoj školi zadržali do 8.-og razreda a neki su se priključivali kasnije. Imali smo pre nekoliko godina i srednjoškolsko odeljenje ali zbog male zainteresovanosti morali smo da to odeljenje na žalost ukinemo”, dodao je Borislav Bora Živković.

1.10.2010. sa otvaranja škole Nikola Tesla
Foto: Srpska škola Nikola Tesla

„Kao i sve škole širom sveta, hendikepirani smo ovim zatvaranjima. Ne možemo da organizujemo nikakva zajednička druženja ili putovanja, bilo kakve manifestacije, tako da se ceo program rada morao prilagoditi trenutnoj situaciji. Iskreno se nadam da je ovo poslednja školska godina koju počinjemo u ovakvim uslovima ali niko ne može predvideti šta nas još čeka” rekao je direktor koji se zahvalio svima koji dovode decu u školu. Naša crkva u Nijagari se nalazi na adresi 6085 Montrose Rd, Niagara Falls, u čijim prostorijama ove školske godine će se održvati nastava.

Ranije je za portal Rasejanje izjavio da je za sve ovo vreme, od kada škola postoji mnogo toga urađenom. „Možda čak i više nego što smo mogli i pretpostaviti kada smo počinjali. Ali veliki entuzijazam i energija koji su uloženi od prvog dana rada naše škole morali su dati rezultate. Svi ti uspesi nam daju još veću obavezu da nastavimo istim putem, da i u narednim godinama Srpska škola Nikola Tesla sa ponosom čuva naš srpski jezik, svoju istoriju, veru, kulturu i tradiciju ovde daleko od naše matice Srbije. Da Nijagarini vodopadi, jedno od najpoznatijih i najlepših mesta na svetu, budu sve poznatiji i po Trgu Nikole Tesle na kome će se sa ponosom okupljati ne samo pripadnici našeg naroda nego i narodi drugih vera i nacija. Da pokušamo lik i delo jednog od najvećih sinova našeg naroda Nikole Tesle, čije ime sa ponosom nosimo, još više približiti onima koji su o njemu davno trebali učiti. Mnogo je još planova ispred nas kao i obaveza”.

U crkvenom dvorištu druženje i dogovor o daljem radu u škoslkoj 2021/22.
Foto: Srpska škola Nikola Tesla