Početna Događanja KUD Branko Radičević iz Beča u renoviranim prostorijama sija posebnim sjajem

KUD Branko Radičević iz Beča u renoviranim prostorijama sija posebnim sjajem

Radmila Maskimović, Velja Agovski i harmonikaš Filip Pešić sa članvima srednjem amsabla KUD Branko Radičević iz Beča
Foto: arhiva S. Matić

KUD Branko Radičević iz Beča, ugostio je proteklog vikenda poznatog koreografa Velimira Agovskog iz Beograda. Članovi KUD-a su imali priliku da nauče „Igre iz okoline Pirota“, koje će uvežbati do naredne prilike, kada čuveni koreograf ponovo dođe sa novom koreografijom,  istakla je predsednica kluba Radmila Maksimović. Ona je naglasila da joj je zadovoljstvo što se nalazi na čelu ovog kulturno umetničkog društva, koje svakim danom postaje sve brojnije. „Naime, imamo igrače različitog uzrasta: pačiće( od 5-7 godina), malu grupu (7-11 godina), srednji ansambl, (11-17 godina) i prvi ansambl (17 do 33 godina). Planiramo da oformimo i grupu veterana, jer je velika zainteresovanost od strane roditelja i svih onih koji žele da nauče igre iz zavičaja. Probe folklora su utorkom i petkom, a prvi ansambl vežba svake nedelje. Koreograf je, kao i svih ovih prethodnih godina, Borivoje Kapetanović. Upis novih članova je moguć utorkom i petkom od 18 časova, u prostorijama KUD-a na adresi Gudrunstrasse 133b, u desetom bečkom okrugu“, podvukla je predsednica KUD-a.

Takođe je podsetila na činjenicu da je novo rukovodstvo Zajednice srpskih klubova, na čelu sa Lukom Markovićem, odlučilo da renovira prostorije i da su radovi trajali od 9. septembra 2020. godine do 7. maja 2021. godine. Posebno se zahvalila Klubu penzionera, na čijem je čelu Dragutin Petković, koji je na različite načine pomogao, da se prostor uredi na savremen način i da zasija posebnim sjajem, kako o tome govore svi oni koji posete ovo značajno kulturno mesto. Inače, KUD Branko Radičević je u prostorijama Zajednice srpskih klubova od 1984. godine i svi aktivisti, zajedno sa predsednicom i članovima njene porodice, vode računa i trude se, da svi budu zadovoljni i da se osećaju kao kod svoje kuće. Poseduju 14 koreografija i za svaku imaju posebno prikladne nošnje, na šta su izuzetno ponosni.

Velja Agovski, Radmila Maksimović, Svetlana Matić i Dragutim Petković
Foto: arhiva S. Matić

„U decembru ove godine, pre nego što počne raspust i obeležavanje katoličkog Božića, organizovaćemo priredbu u svečanoj sali, na kojoj će nastupiti igrači različitih uzrasta. Deca se raduju što će imati priliku da pokažu roditeljima i svim zainteresovanima, šta su do sada naučili. Koncert KUD Branko Radičević predviđen je 12. marta 2022. godine u sali Lengendfeldgasse u 12. bečkom okrugu,“ dodala je predsednica Radmila Maksimović, a o detaljnijem programu koncerta će pravovremeno informisati javnost.

Prema njenim rečima, KUD Branko Radičević odlično sarađuje sa KUD Bora Stanković i ASKD Vilhelmina Mina Karadžić. Predviđeno je zajedničko obeležavanje praznika Svetog Save, kada će Klub čitalaca Mina Karadžić, zajedno sa decom, polaznicima folklora, na dostojanstven način, svečanom priredbom, obeležiti ovaj značajan srpski praznik i školsku slavu, o čemu je detalje programa dogovorila sa prof. Svetlanom Matić, predsednicom ASKD Vilhelmina Mina Karadžić.

Pitali smo i igrače, mlade polaznike, kako se osećaju u KUD Branko Radičević

Nađa Mandić igra u srednjoj grupi i kaže da je prezadovoljna. „U početku sam plakala, dok nisam naučila prve korake, ali sada sam se odlično uklopila. Moja mama je garderoberka, a ja se družim sa drugaricama koje ovde igraju i kada nemamo probe“, rekla je nasmejana Nađa. Dodala je da joj se sviđa društvo u Klubu i da obožava da igra „Moravac“. „Srećna sam što sa mnom ovde igra i moja drugarica Sara. Čim sam počela da igram, nakon dva dana sam nastupila na bini. Bio je to odličan osećaj“, iskrena je Nađa.

Slavica Todorović, baka Alene Zarić, koja igra u pačićima i srednjoj grupi, napominje da je atmosfera u KUD-u prijatna, da su svi fini i da ima osećaj kao da se svi poznaju već dugi niz godina. Alena kaže da je u Klubu dobro društvo, da u njemu igra i njen kum Nikola Bojić. Pohvalila nam se da joj je baka kupila haljinu za igru i da najviše voli da igra „Moravac“.

Proba folklora u KUD Branko Radičević u Beču
Foto: arhiva S. Matić

Nikola Bojić je podvukao da igra već dve godine i da ga najviše oduševljava prijateljstvo, zabava i učenje novih koraka i igara. „Posebno mi se dopadaju igre iz okoline Pirota. Veoma sam uzbuđen kada izađem na binu“, zaključio je Nikola. Njegova rođena sestra Mija kaže da je srećna što igra sa bratom i da voli da peva i igra uz reči „Ja brdom, brdom, a devojka dolom dolom.“

I dok deca izražavaju zadovoljstvo boravkom, druženjem i igrom, predsednica Radmila Maksimović, zajedno sa roditeljima, planira da u narednom periodu obeležava i proslavlja dečje rođendane, što će atmosferu učiniti još boljom, jer kako reče: „Deca su naše bogatstvo i naša radost. Zbog njih sve ovo radimo na najbolji mogući način“, zaključila je Radmila Maksimović sa osmehom na licu.