Početna Kultura Večeras onlajn predavanje Milorada Stokina o Stanislavu Biničkom

Večeras onlajn predavanje Milorada Stokina o Stanislavu Biničkom

Foto: Fragmenti prošlosti/Božidarac

Centar za obrazovanje i kulturu Božidara i Framenti prošlosti pozivaju na onlajn predavanje pod nazivom „Upoznajte Stanislava Biničkog“. Predavanje će se održati večera,  u sredu, 27. oktobra u 20 časova. Prijava na ovom linku.

„I da je samo napisao marš „Na Drinu”, ime Stanislava Biničkog ostalo bi zlatnim slovima upisano u istoriju srpskog naroda i njegove kulture. Binički je učinio da sinteza srpskih muzičkih folklornih elemenata i zapadnoevropske muzičke teorije dovede do konačnog proboja srpskog nacionalnog stila u muzici čije su traženje započeli njegovi prethodnici – Kornelije Stanković, Josif Marinković i Stevan Stojanović Mokranjac. Pored toga, uticaj Biničkog je značajan i za razvoj srpske solo pesme, a kao komponovanje muzike za pozorišne komade rezultiraće da postane tvorac prve srpske opere „Na uranku”, stvorene u saradnji sa Branislavom Nušićem. Istorijski trenutak u kom je Binički delovao odredio je i njegovo mesto u srpskoj kulturi, i već za života dobio je brojna priznanja za svoj rad. Nažalost, Drugi svetski rat doveo je do toga da čuveni srpski kompozitor premine u svom domu u Beogradu gotovo zaboravljen… Predavanje će se baviti životom Stanislava Biničkog od njegovih najranijih dana do smrti, njegovim najznačajnijim delima kojima je zadužio srpsku kulturu, kao i ljudima sa kojima je radio i koji su ga inspirisali da stvara najbolje što je umeo. Publika će imati priliku da sazna brojne činjenice, ali i zanimljivosti iz kompozitorovog života, a predavanje će biti upotpunjeno bogatim multimedijalnim sadržajem“, istakli su organizatori.

Predavač Milorad Mile Stokin je završio akademske i master studije solo pevanja i stekao zvanje master muzički umetnik.Trenutno pohađa drugi master na Fakultetu političkih nauka u Beogradu – odsek kulturologija. Aktivno se bavi istraživačkim i predavačkim radom u sferi srpske kulturne i društvene istorije. Autor je jedne knjige i nekoliko naučnih radova. Predavao je u Centru za obrazovanje i kulturu „Božidarac“, Galeriji 73, Domu Jevrema Grujića, Centru za kulturu Grocka, Kulturnom centru Čukarica, Gradskoj biblioteci u Obrenovcu, Domu kulture Čačak. Bio je gostujući predavač na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu gde je studentima glume održao predavanje „Balska istorija Srba“. Aktivan je i putem autorske stranice „Fragmenti prošlosti“ koja ima cilj da promoviše kulturno nasleđe u virtuelnom prostoru i koju trenutno prati preko 150.000 korisnika društvenih mreža Fejsbuk i Instagram. Radi kao nastavnik muzičke kulture u Osnovnoj školi Ćirilo i Metodije u Beogradu.