Početna Kultura Izložba „Rukopisni listovi iz Velikog rata“ se otvara 3. novembra u Ljubljani

Izložba „Rukopisni listovi iz Velikog rata“ se otvara 3. novembra u Ljubljani

Srpski kulturni centar – Biblioteka Mihajlo Pupin iz Ljubljane u saradnji sa ambasadom Republike Srbije i Crkvenom opštinom u Ljubljani organizuje izložbu „Rukopisni listovi iz Velikog rata“. Izložba će se održati u Parohijskom domu (adresa Prešernova cesta 35). Otvaranje je u sredu 3. novembar 2021. u 18 časova. Izložba će trajati do 12. novembra 2021.

Foto: arhiva SKC Mihajlo Pupin

„Manje je znano da je u poslednjim godinama Velikog rata izlazilo mnogo rukom pisanih i slikanih časopisa. Specifično je to nasleđe koje se u velikoj meri izgubilo zbog izuzetne osetljivosti građe (svaki časopis postojao je u jednom primerku). Časopise su rukom pisali i crtali vojnici u rovovima na Solunskom frontu, vojnici koji su se lečili u Bizerti, vojnici koji su bili zarobljenici u Osnabriku, pa čak i učenici beogradskih gimnazija kao tajno štivo koje su predavali od ruke do ruke tokom okupacije Beograda“, poručili su organizatori.

Rukopisni časopisi su posebni: oni su najpre primerci lepote i posebnog grafičkog shvatanja glasila. Oni su pisani i crtani po pravilu u jednom primerku i čitali su se preuzimanjem, od jednog čitaoca do drugog. Rukopisni časopisi su potom primer patriotizma i naročitog crnohumornog shvatanja svakodnevice vojnika i civila u teškom okruženju svetskog rata. I na kraju oni su pokazatelj snage duha i žilavosti naših predaka koji ni nakon tri teške ratne godine nisu izgubili prisustvo duha, niti zaboravili šta ih to čini ljudima.