Početna Događanja Ambasador Bradić susreo se sa predstavnicima Švajcarske agencije za promociju uvoza

Ambasador Bradić susreo se sa predstavnicima Švajcarske agencije za promociju uvoza

Ambasador Bradić (drugi s desna) i Bojna Stojanović u razgovoru sa Franciskom Egiman i Ljiljanom Ršumović
Foto: arhiva Ambasada Republike Srbije u Bernu

Ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić i prvi sekretar Bojan Stojanović razgovarali su sa regionalnom direktorkom Švajcarske agencije za promociju uvoza Franciskom Egiman i predstavnicom za Srbiju Ljiljanom Ršumović o mogućnostima intenzivnijeg izvoza srpskih proizvoda i usluga na tržište Švajcarske.

Konstatovano je da je robna razmena između dve zemlje od 456,4 miliona evra u prošloj godini zabeležila rast od 5,4% procenata u odnosu na 2019. godinu, uprkos ograničenjima i teškoćama koje je nametnula globalna virusna pandemija, pri čemu se trend rasta nastavio i u ovoj godini, zahvaljujući obostranim naporima za povećanje trgovine dobara, a posebno za smanjenje deficita na srpskoj strani (145 miliona evra u 2020. godini).

Vrlo pozitivan trend predstavljaju rast i suficit u izvozu usluga iz Srbije, prvenstveno u sektoru informacionih tehnologija. Razmena između dve zemlje u toj oblasti iznosila je 2020. godine skoro 650 miliona evra, pri čemu je srpska strana zabeležila značajan suficit, tj. plus od 182 miliona evra.

Švajcarska agencija za promociju uvoza je do sada pomogla da više od 700 preduzeća iz Srbije ostvare kontakt i plasiraju svoje proizvode i usluge na tržište Švajcarske.

Poseban fokus, u saradnji sa Ambasadom Srbije u Bernu, Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije, stavlja se na izvoz organskih i bioproizvoda, tekstila i drvnih proizvoda iz Srbije u Švajcarsku, istaknuto je sajtu Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.