Početna Događanja Sava Ilić novi predsednik Udruženja srpskih pisaca Švajcarske

Sava Ilić novi predsednik Udruženja srpskih pisaca Švajcarske

Članovi Udruženja pisaca Švajcarske sa izborne skupštine
Foto: arhiva UPŠ

Udruženje srpskih pisaca Švajcarske dobilo je letos novu upravu. Na redovnoj izbornoj skupštini održanoj u mestu Ucvilu jednoglasno za novog predsednika izabran je Sava Ilić iz St. Galena. Sava je sedmi izabrani predsednik Udruženja srpskih pisaca Švajcarske, koje postoji 18 godina. Poslednjih osam godina ovo divno kulturno udruženje je vodio Milisav Đurić.

Đurić se zahvalio na dugogodišnjem poverenju istakavši da želi da se povuče sa mesta predsednika. On se toplim rečima obratio prisutnima, uz velike reči hvala na svakoj vrsti podrške tokom svojih mandata naglasivši da je to tom mestu bio srcem, da je bilo i lepog i teškog perioda, onoga prvog mnogo više. „Želim svima da se zahvalim na podršci i svemu što smo zajedno uradili za dobrobit našeg udruženja, trudio sam se da se maksimalno posvetim ovoj našoj instituciji koju stvaramo srcem godinama. Bilo je i teških trenutaka ali mnogo više lepih, ljudski je grešiti jer greši samo onaj koji radi ali smo svojim postojanjem dokazali da istrajnost, posvećenost i ljubav prema očuvanju našeg identiteta što pokazuje i zbornik Zaveštanje. Na taj način smo se i zaveštali da pokolenjima prosleđujemo slovo postojanja. Novoj upravi želim od srca da nastave u istom duhu, tu sam da pomognem uvek kad treba“, istakao je Đurić.

Sava Ilić (levo) sadašnji predsednik i
Milisav Đurić (desno) koji je predao dužnost predsednika
Foto: arhiva UPS

Novoizabrani predsednik Sava Ilić je dugogodišnji član Udruženja. Od rane mladosti piše, omiljeni pesnik mu je Sergej Jesenjin, a pisac Meša Selimović sa svim svojim delima, kao i Emil Marija Remark  (Tri ratna druga, Trijumfalna kapija…). On je za portal Rasejanje.info istakao da će se pored tradicionalnih godišnjih projekata i manifestacija raditi i na izradi godišnjeg zbornika (koji se inače radi svake godine) uz promociju istog raditi na literarnim druženjima sa raznim udruženjima iz okruženja, sajmom knjiga itd. „Cilj mi je da poboljšamo odnos sa dopunskim školama na srpskom jeziku u Švajcarskoj i da animiramo kako roditelje tako i decu koja pohađaju istu i probudimo u njima želju za literarnim stvaralaštvom na ćiriličnom pismu i da tako sačuvaju svoj identitet i još mnogo čega… Naravno koliko nam dozvoli ova pošast koja nas evo drugu godinu davi i uzela pod svoje i od tog zavisi i naš budući rad“, naglasio je predsednik Sava Ilić, inače prodajni menadžer Orbit kompanije, otac dve ćerke i sina.

Članovi upravnog odbora pored predsednika Ilića su Snežana Petrović, potpredsednik,  Snežana Milanović sekretar, Sena Hegi Milošević blagajnik, kao i Monika Rajlić, Ela Kulić i Mile Gostić. Udruženje ima 32 aktivna člana i veliki broj pasivnih (članova) kao i ljubitelja koji ih podržavaju na razne načine.

Sedamnaest godina se izdaje zbornik ovog Udruženja pod nazivom Zaveštanje. U Zaveštanju ne objavljuju samo pisci Udruženja pisaca Švajcarske već i iz celog sveta. Iz godine u godinu sve je veće interesovanje srpskih pisaca iz rasejanja za ovim delom tako se i sve veći broj pesnika i pisaca javlja u želji da njihova dela budu objavljena. Inače po primerak ovog dela iz svake godine se nalazi u Nacionalnoj biblioteci Švajcarske u Bernu. Prve primerke su odneli Marko Ružičić i mr Živko Marković, kasnije su ih slali poštom. Ove godine članovi udruženja Snežana Petrović, Monika Rajlić i Marko Ružičić su ih odneli lično. Primila ih je Simona Nethofel sa odeljenja za slavistiku, koja je pohvalila pisce udruženja naglasivši da su najvrednije udruženje, koje štampa godišnji zbornik. On je predložila da se organizuje obilazak biblioteke za članove Udruženja i da im se pokaže mesto gde stoje njihova dela. Sima Nethofel, koja je studirala slavistiku je takođe predložila da se članovi dva puta godišnje sa predstavnicima biblioteke susreću da razmenjuju mišljenje i želje.

Nacionalnoj biblioteci Švajcarske u Bernu predato je ovogodišnje izdanje Zaveštanja
Monika Rajlić, Simona Nethofel, Marko Ružićić i Snežana Petrović
Foto: arhiva UPŠ