Početna Događanja Kros RTS-a u nemačkoj pokrajini Hesen okupio 165 đaka

Kros RTS-a u nemačkoj pokrajini Hesen okupio 165 đaka

„Posle skoro dve godine pauze, koja je bila posledica pandemije i zabrane javnih okupljanja, mališani srpskog porekla iz nemačke pokrajine Hesen u nedelju, 31. oktobra, dobili su ponovo priliku za zajedničko druženje. Povod je bio Kros RTS-a u dijaspori održan na stadionu FK ,,Tempo“ sa početkom u deset časova“, istakla je koorodinatorka Srpske dopunske škole za Nemačku, Švajcarsku, Grčku, Dansku, Veliku Britaniju, Norvešku, Belgiju, Biljana Bukinac.

Sportski događaj je organizovan uz veliku podršku i pomoć Generalnog konzulata Republike Srbije u Frankfurtu, Fudbalskog kluba ,,Tempo“ iz Frankfurta, a sponzorstvo je obezbedio Aleksandar Tepšić, iz osiguranja DEVK. Kros RTS-a u dijaspori je značajna manifestacija podržana od strane tri ministarstva Republike Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva za omladinu i sport i Ministarstva spoljnih poslova/Uprava za dijasporu i saradnju sa Srbima u regionu.

„Vreme ih je ovoga poslednjeg oktobarskog dana zaista lepo poslužilo pa se tradicionalni Kros RTS- a mogao održati u  gotovo idealnim uslovima. Dopunsku nastavu na srpskom jeziku trenutno pohađa 397 učenika, a njih 165  učestvovalo je na krosu. Takmičili su se u 16 različitih kategorija – po uzrastima (od prvoga do osmog razreda) i po polu, a zbog velikog interesovanja, održane su i dve dodatne trke: trka najmlađih u kojoj su učesnici bila deca od dve godine do pet godina i na samom kraju trka roditelja“, dodala je koordinatorka.

Sponzor je za pobednike u svim kategorijama obezbedio medalje i vredne poklone, a za svu decu pripremljeno je posluženje i topli napici. Nagrade i medalje najbržim takmičarima uručili su generalni konzul Republike Srbije u Frankfurtu na Majni gospodin Branko Radovanović i sponzor Aleksandar Tešić ističući da su danas zapravo svi pobednici jer su prepoznali značaj manifestacije i odazvali se u tako velikom broju.

Nakon krosa usledilo je druženje mališana, a za njih je Fudbalski klub ,,Tempo“ organizovao i školu fudbala gde su deca imala priliku da vežbaju uz stručnu pomoć trenera ovoga klupa. „Posle više od četiri sata zajednički provedenog vremena, rastali su se sa prelepim utiscima i željom za nekim skorašnjim ponovnim susretima“, zadovoljno je izjavila Biljana Bukinac.

Nastavu u nemačko pokrajini Hesen izvode nastavnici Sonja Zrnić, Bojana Rakonjac, Tatjana Milanović i Vladimir Živanov.

Pobednici ovogodišnjeg Krosa su

1. razred

1. mesto – Timo Tasevski Anastasija Furtunić
2. mesto – Neven Tasevski Gorjanac Mia
3. mesto – Milan Boenke Atina Zečević

2. razred

1. mesto – Mišović Vukašin, Saša Majinović
2. mesto – Milan Paeč, Natalija Lečić
3. mesto Marko Pantić Helena Todorović

3. razred

1. mesto Stefan Jovanović Lana Josimov
2. mesto Danilo Kozlina Anastasija Gavrić
3. mesto Đorđe Ačai Emilija Simeunović

4. razred

1. mesto Nikola Mijatović Elena Majinović
2. mesto Pavle Radovanović Madlena Pavlović
3. mesto Stefan Lečić Tea Mijatović

5. razred

1. mesto Lazar Todorović Mila Kozlina
2. mesto Filip Simeunović Anastasia Krišto
3. mesto Relja Radivojac Milica Isajilović

6. razred

1. mesto Rade Stojanović Julija Ninković
2. mesto Aleksa Ljahović Emilija Bošković
3. mesto Bojan Ljuboja Sofija Pantić

7. razred

1. mesto Luka Dančić Tea Radivojac
2. mesto Diego Šešum
3. mesto Danilo Gavrić

8. razred

1. mesto Ognjen Todorović Lana Kočić
2. mesto Luka Ninković
3. mesto Jovan Mitić

PREDŠKOLCI

1. mesto Nikola Benke
2. mesto Pavle Bukinac
3. mesto Angelina Furtunić

Nastavni kadar Srpske škole u Hesenu sa članovima Tempa iz Frankfurta
Foto: arhiva B. Bukinac