Ambasadorka Srbije u Berlinu dr Snežana Janković učestvovala na onlajn konferenciji „Istočni Brandenburg se sastaje sa Balkanom


Ambasadorka Srbije u Nemačkoj dr Snežana Janković
Foto: Ambasada Republike Srbije u Berlinu

Ambasadorka Srbije u Nemačkoj dr Snežana Janković je, u okviru programa „Istočni Brandenburg se sastaje sa Balkanom“, učestvovala na onlajn konferenciji o saradnji sa Srbijom u organizaciji Industrijske i trgovinske komore Istočni Brandenburg. U svom izlaganju, ambasadorka je govorila o bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, naglašavajući visok nivo političkog dijaloga i odlične ekonomske odnose dve zemlje. Istakla je prioritete Vlade Republike Srbije i institucionalnu podršku jačanju ekonomske saradnje Srbije i Nemačke preko Privredne komore i Razvojne agencije Srbije. Posebno je naglasila potencijale za saradnju koje nudi inicijativa „Otvoreni Balkan“ i pozvala nemačke kompanije da prate njen razvoj i učestvuju u projektima, prenosi Ambasada Republike Srbije u Berlinu.

Dr Janković je naglasila da je, uprkos pandemiji, održan izuzetno visok nivo političkog dijaloga sa Nemačkom, što dokazuje i poseta kancelarke Angele Merkel Srbiji u septembru, kao i poseta potpredsednice Bundestaga Klaudije Rot u oktobru ove godine. Takođe, navela je da je Nemačka najvažniji trgovinski partner Srbije, jedan od najvećih investitora i donatora, sa kojim je obim spoljnotrgovinske saradnje u konstantnom porastu, čak i u godini pandemije. Podvlačeći da je preko 400 nemačkih kompanija aktivno na srpskom tržištu, ambasadorka Janković je rekla da one zapošljavaju oko 75 hiljada ljudi, uz napomenu da je naš cilj da uskoro taj broj dostigne 100 hiljada. Važan faktor je i dualno obrazovanje, koje se realizuje u saradnji sa brojnim firmama iz Nemačke, navodi se dalje u saoštenju Ambasdae.

„Naši građani koji žive i rade u Nemačkoj, kojih je prema zvaničnim nemačkim statistikama oko 237 hiljada, a po našoj proceni, uzimajući u obzir poreklo, između 500 i 700 hiljada, predstavljaju snažan kohezioni faktor i potencijal za unapređenje sveukupnih odnosa dve zemlje“, rekla je ambasadorka. Ona je ujedno naglasila da je članstvo Srbije u EU najvažniji spoljnopolitički prioritet Srbije, uz uverenje da će nova metodologija imati podsticajni efekat i da će ubrzati pregovarački proces.

„Pored evropskih integracija, regionalna saradnja je u samom vrhu naših prioriteta, pri čemu Nemačka u tome ima važnu ulogu kroz inicijativu „Berlinski proces“, u kome je Srbija jedan od najaktivnijih članova. Važan korak u unapređenju regionalne saradnje je i inicijativa „Otvoreni Balkan“, koju je Srbija pokrenula zajedno sa Severnom Makedonijom i Albanijom ali je otvorena za sve sa Zapadnog Balkana, i koja ima za cilj povezivanje regiona i njegovu pripremu za integrisanje u EU kada se za to stvore uslovi. Pozvala je nemačke kompanije da iskoriste mogućnosti koje pruža inicijativa „Otvoreni Balkan“ učešćem u njenim projektima“, istakla je dr Snežana Janković, dodavši da i Privredna komora Srbije i Razvojna agencija podržavaju učešće naših privrednika na nekim od najvažnijih sajmova koji se održavaju u Nemačkoj.

Na kraju, ambasadorka je istakla spremnost Ambasade Srbije u Berlinu da pruži svaku pomoć i podršku nemačkim i srpskim kompanijama koje su zainteresovane za uspostavljanje saradnje.

Pored ambasadorke Janković, na konferenciji su istupali i Frank Aleter, direktor Nemačko-srpske privredne komore iz Beograda, Anja Hildebrand iz kompanije „Alka mobil“ (ALCA Mobil Logistics+Services GmbH) iz mesta Štorkov i Marlen Benevic iz ITK Istočni Brandenburg, kao i predstavnici firmi iz Srbije i Nemačke koje su zainteresovane za saradnju.