Početna Događanja U Parizu održan pomen i parastos palim srpskim vojnicima iz Prvog svetskog...

U Parizu održan pomen i parastos palim srpskim vojnicima iz Prvog svetskog rata

Prisutni na Srpskom vojničkom groblju u Parizu
Foto: arhiva Savez Srba Francuske

U organizaciji Saveza Srba Francuske minulog vikenda su na Srpskom vojničkom groblju u Tijeu kod Pariza održani pomen i komemoracija palim borcima u Prvom svetskom ratu. Pomen i parastos sahranjenim borcima u Parizu održao je đakon Nikola Trifunović. Minutom ćutanja svi prisutni su odali poštu slavnim vojnicima, potom su intonirane srpska i francuska himna, Bože pravde i Marseljeza.

Ova manifestacija, koja se održava godinama u čast godišnjice završetka Prvog svetskog rata je vrlo posećena i postala je tradicionalna, ali je zbog veoma strogih epidemioloških mera prošle godine morala da izostane. Zato je ovoga puta bila vrlo posećena. 

Vence su položili ambasadorka republike Srbije u Parizu Nataša Marić i vojni ataše Srbije, pukovnik Dejan Milosavljević, zatim porodica Petrović-Jovanović; ispred udruženja Prijateljstvo Francuska Srbija – Čeda Krasnić; ispred folklornog udruženja Biseri iz Pariza Biljana Radosavljević, ispred udruženja ANAC kralj Petar I od Srbije – Vladan Vuk Stefanović; ispred Saveza srpskog folklora Francuske – Bojan Stefanović, zatim članovi porodice Stanković – Nataša, Ognjen, Lena, Maksim su položili venac za svoga čukundedu Svetozara koji počiva na ovom groblju. Ispred organizatora Savez Srba Francuske venac su položili predsednik Đuro Ćetković i Nikola Todorović.

Sasa Pešić iz udruženja Svi Srbi u Parizu je pročitao pesmu Vladislava Petkovića Disa i objasnio život pesnika koji je i sam podneo sve strahote Velikog rata.

U ime svih nosioca zastava prisutnima se obratio Filip Renije, koji je predsednik udruženja Večne vatre slobode pod Trijumfalnom kapijom. On je podsetio prisutne da već osam godina prisustvuje komemoracijama, koje se održavanju 28. juna na Vidovdan i 11. novembra, na Dan primirja, i naglasio da je uvek iznova iznenađen srpskim jedinstvom i tradicionalnom gostoljubivošću.

Predsednik Saveza Srba Francuske Đuro Ćetković obraćajući se prisutnima je rekao je između ostalog da je veoma srećan i ponosan što su se Srbi sakupili u velikom broju da odaju počast srpskim junacima Velikog rata. On nije krio oduševljenje što su, među okupljenima mladi bili prisutni, „na kojima i ostaje dužnost da nastave tradiciju sećanja na srpske žrtve u Velikom ratu i da čuvaju Francusko-srpsko prijateljstvo koje traje duže od sto godina“.

Ivana Đorđević ispred Saveza Srba Francuske je vodila program. Savez Srba Francuske se zahvalio svima na dolasku, predstavnicima Savezu srpskih folklora, folklorno kulturno-umetničkim društvima Mladost, Biser, Izvor i Oro iz Pariza, kao i restoranu Au P’tit Cochon.

U čast godišnjice završetka Prvog svetskog rata kao i obeležavanju Dana primirja u Velikom ratu i Srbi u rasejanju odaju počast palim vojnicima, koji su sahranjeni daleko od svoje zemlje. Na ovom Srpskom vojničkom groblju u Tijeu kod Pariza sahranjeno je 747 srpskih ratnika koji su sa fronta prevezeni u francuske bolnice. Na istom groblju je sahranjen i kasnije ubijeni Esad-paša Toptani, koji je omogućio prelazak srpske vojske preko Albanije.

Ovde počiva 747 srpskih ratnika
Foto: arhiva Savez Srba Francuske