Početna Događanja Sloga iz Štutgarta održala koncert pod nazivom „Zaigrajmo veselo“

Sloga iz Štutgarta održala koncert pod nazivom „Zaigrajmo veselo“

Predstavnici Srpsko kulturnog i sportskog kluba Sloga iz Štutgarta jedni su od retkih koji su ove jeseni uspeli da održe večernji koncert folkloraša širom Nemačke pod nazivom „Zaigrajmo veselo“. Iako su se epidemiološki uslovi u Nemačkoj pogoršavali, iako su pokrajinske vlasti uvela stroga pravila da u salu mogu da uđu samo oni koji su ili potpuno vakcinisani ili preležali koronu ili su došli sa urađenim negativnim pcr-testom ne starijom od 48 sati, sala je delu grada Fojerbah je bila prepuna. Pored predstavnika mnogih srpskih udruženja iz Štutgarta sa okolinom i skoro čitave pokrajine Baden-Virtemberga, došli su i gosti iz Hesena, Bavarske, Rajnland Pfalca i Sarlanda. To je samo pokazalo koliko su se za ovih godinu i po dana pandemije ljudi uželeli druženja, susreta, priča uživo, igranja, uživanja uz muziku…

Manifestacija je počela zajedničkim izvođenjem pesme „Pogledaj me moj jarane“, koji  su svi igrači – učesnici folklornog koncerta otpevali. Njih je predvodio koreograf i umetnički rukovodilac Radoslav Raša Beguš iz Štutgarta, koji je i bio nosilac ne samo cele večeri već i cele manifestacije. Publici su se predstavili dečiji i srednji ansambl Sloge iz Štutgart, zatim Morave takođe iz Štutgarta, Nove generacije iz Šorndorfa i Srpskog kulturnog centa Ofenbah iz Ofenbaha. Vrhunac večeri bilo je premijerno izvođenje koreografije Graovsko oro, Radoslava Raše Beguša, koje su izvele devojke prvog ansambla Sloge, u pratnji svoga koreografa Beguša na tapanu. Čak tri puta devojke su pozivane na bis, svi u sali su ustali na noge, jer su bez greške izvele koreografiju koje se sastoji od 36 različitih koraka.


Zajednička kola igrača kao i dodele priznanja i zahvalnica ulepšali su veče, koje je bilo veselo, puno smeha, pozitivne energije i druženja. Ispred udruženja Sloge goste je pozdravio potpredsednik Vanja Borić, a sve goste je dočekao i sa posebnom pažnjom ispoštovao koreograf Beguš. Prisutnima se obratio i generalni konzul Republike Srbije Dragan Dimitrijević, istakavši dobru saradnju konzulata sa predstavnicima srpskih klubova u Baden-Virtembergu. On je naglasio da je saradnja sa udruženjima kao i rad Srpske dopunske škole jedan od najvažnijih prioriteta konzulata i pozdravio je odeljenje srpske škole u Fojerbahu (u Štutgartu) kao jedno od najmasovnijih u Baden-Virtembergu. Takođe je pozvao roditelje da upišu decu u srpsku školu i da zajedno sa ostalim đacima uče svoj jezik, kulturu, istoriju… kao i da poštuju ostale običaje svoga naroda.

Uprava Sloge podelila je zahvalnice učesnicima programa koji su došli da zajedno sa igračima i članovima Sloge provedu lepo veče. Pored predstavnika društava Morave, Nove generacije, Srpskog kulturnog centra Ofenbah i Sloge, zahvalnice su uručene i koreografiju Begušu kao i Danijeli i Amiru Mulaliću, koji su bili sponzori večeri.

Tri puta su devojke prvog ansambla Sloge izlazile na bis
Foto: Rasejanje.info
Iz Ofenburga igrači SKC Ofenburg su pored domaćina bili najbrojniji na bini
Foto: Rasejanje.info
Svi igrači na bini
Foto: Rasejanje.info