Početna Događanja Srpski lekari i stomatolozi u Nemačkoj proslavili svoju slavu

Srpski lekari i stomatolozi u Nemačkoj proslavili svoju slavu

Episkop Grigorije i dr Vladimir Babić
Foto: Eparhija nemačka

Sveti besrebrenici Kozma i Damjan slava srpskih lekara i stomatologa okupljenih u Udruženja lekara Nemačke proslavljena je prošle nedelje u manastiru Uspenija Presvete Bogorodice u Himelstiru. Nakon prinudne pauze od jedne godine zbog pandemije koronavirusa, slava se uz okupljanje lekara proslavila 43 godinu.  Ovo je inače 44 godina obeležavanja slave lekara i stomatologa uz slavski ručak i druženje lekara – prošlogodišnja je obeležena skromno u gradu Hajlbron u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg.

Sa slavom su počeli bračni par Teodorović Slobodan i Slavka iz Retena kod Hanovera, kada su u svojoj kući 1977. pripremili slavska obeležja.  Nakon toga proslava se preselila u manastir u Himelstiru, koje je tada bilo sedište Zapadno-evropske eparhije. I dan danas se slava proslavlja u manastiru, u kome se okupljaju lekari iz cele Nemačke, ali su u gostima i srpski lekari iz drugih država.

Proslava obeležavanja slave započela je večernjim bogosluženjem, koju je predvodio vladika Grigorije, kome su sasluživali starešina manastira, protonamesnik Aleksandar Perković i đakon Aleksandar Debeljak. Nakon službe episkop Diselodrfa i Nemačke osvetio je slavska znamenja ovogodišnjih domaćina dr Vladimira i dr Nede Babić iz Vircburga. Vladika je izrazio zadovoljstvo što mu se ukazala prilika da prisustvuje slavi kojom oni proslavljaju svoje prethodnike, besrebrenjake Kozmu i Damjana. Kumovi naredne slave su dr Dušan i dr Bojana Golubović iz Liberaha kod Ulma.

U manastirskoj sali pripremljena je večera za sve porodice članova udruženja. „Hvala episkopu Grigoriju što je našu slavu blagoslovio i što svojim prisustvom pokazuje koliko mu je stalo do njegove pastve i održanja srpske tradicije“, rekao je dr Babić, domaćin slave, koji je prošle godine želeo da njegova supruga i on ostanu domaćini slave i da je proslave u manastiru, kako dolikuje tradiciji. On se zahvalio svima na dolasku, kao i dr Ani fon Rotenhan, dr Đorđu Todoroviću, dr Dušanu Goluboviću, dr Đorđu Markoviću i Zoranu Veličkoviću dugogodišnjem predsedniku udruženja Prijatelji srpske kulture, koji su pomogli pri organizovanju ovogodišnje slave.  Ovogodišnji broj lekara i stomatologa na obeležavanju slave je značajno smanjen zbog pandemiliološke situacije.