Početna Događanja Prvi Kros RTS-a u Sloveniji

Prvi Kros RTS-a u Sloveniji

Foto: Srpska škola u Sloveniji

Nastava srpskog jezika koju organizuje Ministarstvo prosvete Republike Srbije u Sloveniji počela je prošle godine, ali zbog pandemije đaci nisu imali priliku da učestvuju u tradicionalnom Krosu RTS-a. Zato je ove jeseni po prvi put  održan kroz Kros RTS-a u školama u Sloveniji.

U Ljubljani održan je oko crkve Svetih Ćirila i Metodija. Učestvovalo trideset učenica i učenika Srpske dopunske škole u Ljubljani. Najbrži u mlađoj kategoriji bili su: Strahinja Ristić; Jana Pejičić i Lazar Pejičić. U starijoj kategoriji pobedili su Nikola Nesterovićm druga je bila Sara Janković a treći Nika Janković.

Pored drugara, roditelja, mlađe braće i sestara, učesnike su bodrile i njihove nastavnice: Svetlana Todorović, Maša Vukadinović, Vesna Milinković i Jelena Stefanović.

Foto: Srpska škola u Sloveniji

Učenici OŠ Nove Jarše u Ljubljani trčali su u parku pored škole. 20 učenika je sa zadovoljstvom pokazalo sportski duh i želju za takmičenjem. Podršku su im pružali učitelj Danilo Spasojević, roditelji i prijatelji. Na kraju su svi dobili zaslužene diplome.

U organizaciji učiteljice Tamare Svrzić realizovan je Kros RTS-a u Novoj Gorici, Pivki i Postojni. U Novoj Gorici, održan je u školskom dvorištu. Trčali su dve trke.

U kategoriji mlađih prvi je bio Mihajlo Budišin, druga Iva Nikolića treća Jelena Budišin. U kategoriji starijih učenika prvo mesto je pripalo Jakovu Milinkoviću, drugo Leni Bezbradica a treće Viktorii Đukić.

U Postojni je kros održan na gradskom stadionu. 1. mesto je osvojio Jovan Muždeka, drugo Ilija Pavlović a treće Vasilije Muždeka

U Pivki su učenici trčali u fiskulturnoj sali. Prvi je bio Viktor Petrović, drugi Mihajlo Petrović a treća Lana Nedić

Foto: Srpska škola u Sloveniji

Na slovenačkom primorju, u grupama učenika koje vodi nastavnica Draga David, Kros RTS-a je istrčalo 43 dece iz Kopra, Ankarana, Izole i Portoroža, kao štafetnu trku, gde su pobednici svi učesnici, a pobednička „štafeta“ jeste reč RADOST.

Učiteljica Nevena Stupar je sa svojim učenicima organizovala trku u Kranju. Trčali su učenici od prvog do osmog razreda, a bodrili su ih njihovi roditelji, prijatelji i nastavnici, poštujući trenutne zdravstvene mere. Najbrži u mlađoj kategoriji bili su: Nika Sredojević, Nikola Veljović i
Domazet Lana. U starijoj kategoriji Milica Dule i Marko Rajlić.

U Mariboru, Slavenj Gradecu i Prevalju, Murskoj Soboti i Miklavžu na Dravskem polju održana su takmičenja učenika Dopunske srpske škole, koja su organizovale nastavnice Dragana Šoškić i mr Maja Anđelković Šeguljev. Mesta gde su takmičenja održana su Mesni park u Mariboru, Magdalena park u Mariboru i dvorišta osnovnih škola u Prevalju i Slovenj Gradecu, Trg pobede u Murskoj Soboti i dvorište škole u Miklavžu na Dravskem polju. Učesnici su se zabavili, rekreirali i dobili diplome RTS krosa.

„Ponosni smo što smo, učestvujući na Krosu RTS-a, doprineli jačanju veza naših đaka sa domovinom i širenju sportskog duha. Svi pohvale zaslužuju učenici i roditelji koji su se odazvali pozivu organizatora“ rekao je učitelj Danilo Spasojević, koji je i pripremio izveštaj sa Krosa RTS-a u Sloveniji.