Početna Informacije Novak Đoković se oglasio nakon podrške ekološkog protesta u Srbiji: „Kvalitet vazduha...

Novak Đoković se oglasio nakon podrške ekološkog protesta u Srbiji: „Kvalitet vazduha u Beogradu (a i širom Srbije) je zabrinjavajuće loš, već decenijama unazad. Kvalitet vode i hrane je isto upitan“

Novak Đoković, nakon što je podržao jučerašnje proteste širom Srbije postovima na društvenim mrežama  „Čist vazduh, voda i hrana su ključevi zdravlja. Bez toga, svaka reč o ‘zdravlju’ je suvišna!“ i  „Priroda je naša majka, provodimo više vremena u prirodi. Sa njom i uz nju je život bogatiji“, večeras se ponovo oglasio, gde je rešio da obrazloži svoje stavove.

Poznato je Đoković vodi računa o prirodi i svojim postom se posredno pridružio protestu uz želju da se živi u zdravijoj životnoj sredini. On je naglasio da ima pravo da izrazi svoje mišljenje da je kvalitet vazduha i u Beogradu i Srbiji „zabrinjavajuće loš, već decenijama unazad“. „Kvalitet vode i hrane je isto upitan. To su osnovni elementi za zdravlje čoveka i ekosistema. Ako radimo na tome da u nama vlada optimalno stanje zdravlja i zdrava sredina, onda će se transformisati i naš život na bolje. Kada bi iskoristili energiju koju trošimo na sport, politiku, društvo, muziku, i ostale stvari, u ZDRAVLJE, gde bi nam bio kraj?“ napisao je Đoković.

Protesti širom Srbije organizovani su juče gde je stotine hiljada ljudi diglo svoj glas protiv dolaska australijske firme Rio Tinto u Srbiju i otvaranja rudnika litijuma u zapadnoj Srbiji kao i izmeni Zakona o referendumu i Zakona o eskproprijaciji po kome ova dva zakona dovode u vezu sa lakšom realizacijom planova kompanije Rio Tinto.

Saopštenje  Novaka Đokovića prenosimo u celosti:

„S obzirom na aktuelne građanske proteste širom Srbije koji ukazuju na neophodnost ozbiljnog i konkretnog pristupa u vezi sa važnim ekološkim pitanjima odlučio sam da se javno obratim, uveren u ogroman značaj ovih tema za sve nas.

Svestan sam da postoje i drugi zahtevi koji se čuju na protestu, a koji imaju političku konotaciju. Želim da se ogradim od „pozicije” i „opozicije”, političkih struja bilo koje vrste. Uvek sam se trudio da budem APOLITIČAN. Smeta mi što čovek ne može da istakne svoj lični stav i mišljenje o osnovnim elementima za život i zdravlje kao sto su Vazduh, Voda i Hrana, a da ne bude “obeležen” kao levičar, desničar, opozicionar, demokrata, naprednjak, socijalista itd.

Uprkos tome, lično biram da izađem u javnost i kažem šta mislim za određene teme za koje smatram da su veoma važne. Nisam se ustručavao u prošlosti da zauzmem stav i borim se za tenisere i sportiste kojima je neophodan glas i pomoć od nekih „zvučnijih” imena u našem sportu. Iako mi se to često „obilo o glavu” u kontekstu medija i osude/kritike  koju sam nepravedno dobijao i nastavljam da dobijam i dalje, neću odustati da se borim za pravdu i istinu.
Zahvalan sam što imam svest o tome i trudim se da se pridržavam pravih životnih vrednosti i načela za koje smatram da su osnova života svakog pojedinca i zdravog društva. Čujem komentare – što se jedan sportista „meša tamo gde mu nije mesto”, ali ja sam čovek pre nego sto sam sportista ili bilo šta drugo. Kao svako drugi.

U profesionalnom tenisu da bi dostigao vrhunski nivo rezultata, i ostao na tom nivou više godina, neophodno je voditi računa o zdravlju u svakom smislu. Sve što se dešava u životu sportiste – hrana, odmor, trening, vazduh, voda, oporavak , način razmišljanja, emotivno stanje, karakterne osobine, utiče direktno na konačan sportski rezultat. Kroz sopstveno iskustvo uviđam koliko je svest o sebi i holistički pristup zdravlju doprineo na dugovečnost moje karijere i rezultate koje beležim. Više od svega, ta svest uticala je na pozitivne promene u mom životu i načinu na koji živim i kako se osećam u svom telu.

S obzirom na dosadašnje lično iskustvo koje imam i određeno znanje u oblasti zdravlja koje sam stekao kroz karijeru i život, osećam da imam pravo da podelim svoje mišljenje o ovoj temi sa ljudima.

Kvalitet vazduha u Beogradu (a i širom Srbije) je zabrinjavajuće loš, već decenijama unazad. Kvalitet vode i hrane je isto upitan. To su osnovni elementi za zdravlje čoveka i ekosistema. Ako radimo na tome da u nama vlada optimalno stanje zdravlja i zdrava sredina, onda će se transformisati i naš život na bolje. Kada bi iskoristili energiju koju trošimo na sport, politiku, društvo, muziku, i ostale stvari, u ZDRAVLJE, gde bi nam bio kraj?“