Početna Informacije Mala Marta uči pod jorganom i brine o bolesnim roditeljima, bratu i...

Mala Marta uči pod jorganom i brine o bolesnim roditeljima, bratu i sestri. U kući od blata, nemaju ni struju!

Marta (13) sa bratom Zdravkom (4) i sestrom Zdravkicom (1) – vodi računa o njima kao i roditeljima i žive u kući od blata
Foto: HO Srbi za Srbe

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokrenula je još jednu akciju – ovoga puta reč je pomoći porodici trinaestogodišnje Marte iz sela Simićevo u opštini Žabari. Ona je već sada stub svoje porodice (Jovičić-Novaković). Sama brine o svojim bolesnim roditeljima, majka je izgubila vid a otac ima tešku povredu noge. Stara se o četvorogodišnjem bratu Zdravku i jednogodišnjoj sestri Zdravkici. Žive u kući od blata, nemaju vodu i struju. Celu priču HO Srbi za Srbe prenosimo u celosti u nadi da će se što veći broj odazvati i pomoći porodici Marte:

Želeći da posetimo devojčicu Martu (13) za koju smo čuli da zbog loših uslova uči ispod jorgana, uputili smo se u selo Simićevo u opštinu Žabari. Iznenađeni životnom pričom male heroine i njene porodice, saznali smo da je zbog kovid pandemije porodična situacija postala još teža.

„Zbog prelaska na onlajn nastavu nisam u mogućnosti da učim od kuće, već sam prinuđena da idem do kuće koju delimo sa tetkom, gde imamo jednu sobu u kojoj ima struje. Nažalost, to je nemoguće kada pada kiša, blatnjavi put nije prohodan” – tužnim glasom rekla nam je devojčica na početku razgovora.

Bistrih, pomalo uplašenih očiju, Marta nam objašnjava da je do pandemije bila odličan đak, sa svim peticama, a da je sada, bez svoje krivice, došla u situaciju da nema mogućnosti da prati nastavu.

Marta je odličan đak i želja joj je da ima kuću u kojo bi mogla da uči
Foto: HO Srbi za Srbe

Pored svih nevolja koje su je snašle, Marta mora da bude vredna i marljiva jer je, iako još uvek dete, stub porodice. Majka Danijela, kao mala izgubila je vid, dok je otac Zdravko imao teške povrede nogu, pa je trenutno nezaposlen i radi kad ima posla, najčešće za dnevnicu. Pored njih, devojčica se stara i o bratu Zdravku (4) i sestri Zdravkici (1).  „Marta nam dosta pomaže u svakodnevnim poslovima. Pošto nemamo struju i vodu u kući, sve je dodatno teže i bez njene pomoći ne znam kako bismo se snašli” – rekla nam je majka Danijela.

 Kuća, ako bismo tako mogli da nazovemo objekat u kome porodica Jovičić-Novaković živi, prepravljen je ambar za kukuruz pored koga je otac Zdravko sagradio još dve sobe od blata. Nažalost, iako smo ulazili u stotine domova i susretali se sa teškim pričama, ovakvo stanje kuće imali smo prilike da vidimo u malom broju slučajeva. „Bratu Zdravku rekla sam da imamo kuću od blata, pa mi najteže pada kada ga vidim da donosi zemlju i pokušava da je uglavi između prozora jer mnogo duva” – govori Marta suznih očiju.

Žive od socijalne pomoći, dečijih dodataka i pomoći koju majka Danijela prima. Zahvaljujući odličnim ocenama, humanitarna organizacija Mali svet iz Kanade obezbedila je Marti stipendiju. Za svoje potrebe imaju baštu i sadnice a čuvaju i kokoške, zečeve i svinje.Na pitanje šta bi najviše želela da ima, pogledom nadole, tihim glasom, odgovorila je: „Želela bih kuću u kojoj ću moći da učim.”

Za razliku od njenih vršnjaka koji u ovim godinama još uvek vreme provode bezbrižno, Martine skromne želje, do sada, nisu se ostvarile. Da bismo zajedničkim snagama ostvarili njene želje, Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće veliku akciju kupovine nove kuće za malu Martu i njenu porodicu. Budimo simbolički položajnici u njihovom domu!

Više o porodici možete videti ovde kao i načinu kako da se pomogne.