Početna Kultura Istoričarka umetnosti Saći Šimadu završila projekat restauracije fresaka u manastiru Đurđevi stupovi

Istoričarka umetnosti Saći Šimadu završila projekat restauracije fresaka u manastiru Đurđevi stupovi

Ambasadorka Aleksandra Kovač i istoričarka umetnosti Saći Šimadu
Foto: MSP RS

Ambasadorka Srbije u Japanu Aleksandra Kovač primila je i ugostila je istoričarku umetnosti Saći Šimadu, nakon realizacije višemesečnog projekta restauracije fresaka u kapeli kralja Dragutina u manastiru Đurđevi stupovi, komponenti dobra svetske baštine Uneska „Stari Ras i Sopoćani“.

Ambasadorka Kovač je zahvalila sagovornici na naporima koje ulaže u zaštitu i očuvanje srpske kulturne baštine i izrazila zadovoljstvo njenom spremnošću  da se opet angažuje na obnovi fresaka drugog duhovnog spomenika u Srbiji, Crkve Vaznesenja u Velikom Krčimiru.  Ambasadorka je predložila da, povodom obeležavanja 140 godina prijateljstva dve zemlje, Šimada održi predavanje i izložbu o projektu u manastiru Đurđevi stupovi, čiju će organizaciju pomoći Ambasada Republike Srbije.

Saći Šimadu je informisala ambasadorku da je bila student profesora Mićitake Suzukija, primaoca srpskog odlikovanja, koji je na nju preneo ličnu i stručnu naklonost prema srednjovekovnoj baštini, kulturi i umetnosti Srbije. Za projekat restauracije fresaka u manastiru Đurđevi stupovi obezbeđena su sredstva u iznosu oko 24 hiljade dolara preko Fondacije Sumimoto i kompanije Kinđo, čiji je predsednik Naohide Uejama, počasni generalni konzul Srbije u Japanu, piše Ministarsvo spoljnih poslova Republike Srbije.