Početna In Memoriam In Memoriam Maja Martinović novinar iz Pariza i Kruševca

In Memoriam Maja Martinović novinar iz Pariza i Kruševca

Novinarka Maja Martinović preminula u 56. godini
Foto: arhiva M.Martinović

Iz Kruševca je stigla tužna vest da je Maja Matrinović (56) televizijska autorka i novinarka preminula u rodnom Kruševcu, u nedelju 5. decembra, nakon kratke i teške bolesti. U rodnom gradu je i sahranjena , na Starom groblju. Godinama je Maja sa životnim saputnikom Vladanom Jocićem živela i stvarala u Parizu. Predstavnici srpskog rasejanja, kao i Srbi u Srbiji uživali su u njenim autorskim emisijama (uradila ih je preko 800), čuvenim intervjuima sa Žan Pol Gotjeom, Amandom Lir, Mirej Matje, mnogobrojnim vrhunskim evropskim političarima i sportistima, kao i o običnim ljudima.

 „Završila je Akademiju lepih umetnosti u Beogradu. Od samog osnivanja regionalne Televizije Kruševac, 1991. godine, u ovoj kući radi kao novinar, realizuje veliki broj žanrovski različitih TV formata  i osvaja značajne nagrade. Iz RTK prelazi u TV PLUS, gde nekoliko godina uređuje i vodi zabavne i dokumentarne emisije, poput nedeljnog kulturnog TV magazina Kaleidoskop. Godine 2007. prelazi u parisku produkciju Mediapont i sa suprugom Vladanom Jočićem realizuje niz ekskluzivnih serijala „Svet u mi“. Od 2008.  emisije „Bez vize“ emituje se na regionalnim televizijama Srbije i Satelitskom programu RTS-a, a od 2013. i na RTS -u. Vezana za dijasporu, 2010. stvara i uređuje sajt srpske dijaspore „Srbi u Francuskoj“, ocenjen kao jedan od najkvalitetnijih u srpskoj dijaspori uopšte. 2017. godine Maja Martinović je koautor ekskluzivnog televizijskog serijala „Originali“ na Prvom programu RTV, čiji je bila stalni dopisnik, akreditovana u Ministarstvu inostranih poslova Francuske. Iste godine, ovaj tandem započinje poslednji zajednički projekt na RTS SVET-u, TV serijal Povratna karta“, prenela je Majina bivša kuća Radio-televizija Kruševac.

Preko 30 godina Maja je stvarala i za svoj rad zasluženo dobila brojne nagrade i priznanja: od Ministarstava inostranih poslova Srbije i Ministarstva za dijasporu do Povelje srpske dijaspore, priznanja za najbolju emisiju Prestonice evropske Kulture Matera 2019., povelju Galerije Matice srpske, fondacije Miloš Crnjanski…

Srbi u rasejanju i Srbiji kao i srpsko novinarstvo preranim odlaskom Maje Martinović ostali su uskraćeni za mnoge divne emisije i reportaže kojim bi ih ova vrhunska novinarka obogatila.