Početna Događanja Šahovski klub Sorab iz Bazela osvojio kup Švajcarske 2021.

Šahovski klub Sorab iz Bazela osvojio kup Švajcarske 2021.

Veliki upseh šahista Soraba – po drugi put osvojen kup Švajcarske
Foto: arhiva ŠK Sobar Bazel

Šahovski klub Sorab Bazel iz Švajcarske, koji postoji 30 godina i u kome su pretežno članovi naši građani nastavio je sa serijom uspeha. Šahisti ovog kluba se u Švajcarskom klupskom prvenstvu u Nacionalnoj B ligi, kao i u trećoj ligi a minulog vikenda Sorab je osvojio tim kup Švajcarske za 2021. godinu.

„225 šahovskih klubova i 5591 igrač (podatak šahovskog saveza) imali su priliku da se bore za osvajanje ekipnog takmičenja kupa Švajcarske, koji se posle 58 godina, odlukom saveza održalo zadnji put, a ekipa Soraba se upisala u istoriju i zlatnu knjigu osvojivši po drugi put (prvi put 1999. god.) 1. mesto i veliki pehar, koji ostaje da krasi prostorije kluba (Steinengraben 79, 4051 Basel) u kojima se i održalo veliko finale“, istakli su članovi Soraba na svojoj Fejsbuk stranici.

Ekipa Reti iz Ciriha, koja je bila protivnik Sorabu u finalu, je izuzetno jak i veliki klub, koji ima 131 člana i 6 ekipa (Sorab ima 4 ekipe i 35 članova). Igrači Reti kluba igraju u najjačoj nacionalnoj A ligi i predvođeni su izuzetno jakim igračima, među kojima su i GM Mihajlo Stojanović (bivši igrač i veliki prijatelj Soraba) kao i GM Sebastian Bogner, peti najbolji igrač Švajcarske (koji se na prvoj tabli sa belim figurama u finalu suprotstavio najboljem igraču Švajcarske, GM Vadim Milovu, koji od ove sezone igra za Sorab i po očekivanju i posle velike borbe partija je završena remijem).

U ovom kupu se takmičilo 225 šahovskih klubova i 5591 igrač
Foto: arhiva ŠK Sorab Bazel

Posle tog remija i iznenadnog poraza Milorada Novosela na četvrtoj tabli, kapiten ekipe iz Ciriha, Edmund Hofšteter, inače poznati šahovski stručnjak i učitelj, nije krio zadovoljstvo i nadu da će dve dame, Halgerdur Torstajndotir na drugoj tabli protiv Daniela Matovića i Gilda Tode na trećoj tabli protiv Franka Vajdta dobiti bar jedan potreban bod za pobedu s obzirom da su obe prema ELO poenima smatrale sa za nijansu malo jače i iskusnije.

„Ipak, Daniel i Frank se nisu poneli kao džentlmeni prema damama i sigurnom i ubedljivom igrom su došli do pobeda i time je konačan rezultat bio 2.5 – 1.5, čime je Sorab osvojio kup“, istakli su članovi Soraba.

„Uz dobru organizaciju finala kupa kapitena ekipe Rada Perića, zajedno sa dr  Prabitom Urviler, ispred Šahovskg saveza, i uz prisustvo predsednika Saveza Andre Vegtlina i drugih uglednih gostiju, sve je proteklo u najlepšoj atmosferi i druženju, čemu su mnogo doprineli predsednica kluba Dinka Šahar  kao i član kluba Biserka, koje su uz jagnjeće i praseće pečenje pripremile i domaće specijalitete sarmu, pihtije, razne kolače,… i bile ispred kluba odlične domaćice pružajući gostoprimstvo i veliku pažnju svim učesnicima i gostima ovog velikog događaja“, dodali su članovi Soraba.

„Veliku podršku Sorabovoj ekipi su na licu mesta pružili i Željko Stanković. Pored GM Vadima Milova najbolji igrač kluba, Slobodan Krstić, Aleksandar Jovanović, Vladan Tripković i drugi koji su uživo prenosu preko interneta sa velikim uzbuđenjem pratili kako se odigravaju partije finala kupa u susednoj prostoriji.

Nikola Desančić, sin pokojnog Mire Desančića, je nastavio tradiciju i kao veliki prijatelj kluba i sponzor je svojim prisustvom uveličao druženje i uspeh kluba. Njemu se pridružio i Rade Perić koji se uz podršku Slobodana Krstića i Živadinke Milosavljević, pored organizacije i vođenja kup ekipe i finansijski najvećim delom ispratio ovo takmičenje i put do vrha. U večernjim časovima proslavu je uveličala Marija Ishaz Šećerov, nastavnik gitare i klavira, koja je skromnom ali odabranom društvu uz gitaru svirala i pevala popularnu domaću muziku.

Sve čestitke za veliki uspeh i osvajanje kupa Švajcarske i želje da se ekipa Soraba sledeće nedelje, u kvalifikacinom meču protiv ekipe La Šo de Fond pobedom izbori za ulazak u 1. ligu. Napred Sorab!“, istakli su na svojoj FB stranici.

Foto: arhiva ŠK Sorab Bazel