Početna Vesti Saopštenje za javnost episkopa Grigorija u vezi objavljenog pa izbrisanog komentara Viole...

Saopštenje za javnost episkopa Grigorija u vezi objavljenog pa izbrisanog komentara Viole von Kramon

Viola von Kramon i episkop Grigorije
Foto: Eparhija nemačke

Episkop Diseldorfa i Nemačke Grigorije Durić izdao je saopštenje (koje prenosimo u celosti) povodom objavljenog pa izbrisanog komentara Viole fon Kramon, poslanice Zelenih u Evropskom parlamentu, sa kojom se susreo u subotu 4. decembra:
Iz medija smo upoznati sa sadržajem objavljenog pa izbrisanog komentara gospođe fon Kramon u vezi sa strukturalnom organizacijom Srpske pravoslavne crkve. Ne želeći da se unosimo u dalje spekulacije oko tumačenja njenog ličnog stava, a radi sprečavanja potencijalnog zbunjivanja zainteresovane javnosti, naglašavamo još jednom da se u razgovoru nismo ni osvrtali na ovakve teme, te da smo u potpunosti saglasni sa saopštenjem Informativne službe SPC u vezi sa položajem naše eparhije u okviru celine naše pomesne Crkve. Ključni deo saopštenja ovde prenosimo:

Srpska Pravoslavna Crkva postoji u Nemačkoj, kao deo jedne,  nedeljive  autokefalne Srpske Patrijašije. Ustav Srpske Pravoslavne Crkve i uredbe važe kao i bilo gde na njenom kanonskom području i na teoritoriji Nemačke, a sva crkveno-jerarhijska tela su obavezna da se po njima upravljaju. Na osnovu Ustava Srpske Pravoslavne Crkve odgovarajuće crkvene vlasti postavljaju i razrešavaju uprave svih tela i organa, a Sveti Arhijerejski Sabor postavlja i, po potrebi, razrešava eparhijskog arhijereja.   

Episkop Diseldorfa i Nemačke