Početna Događanja Počela sa radom Srpska dopunska škola u Luksemburgu

Počela sa radom Srpska dopunska škola u Luksemburgu

Grupa učenika koja nastavu polaže pri našem hramu u Luksemburgu
Foto: arhiva B. Bukinac

Lepa vest stigla iz Luksemburga da je minulog vikenda svečano obeležen početak rada Dopunske škole na srpskom jeziku. Ova škola je, kao i većina ostalih u Evropi, u sklopu obrazovanog sistema Republike Srbije, za koje je nadležno Ministarstvo prosvete, obrazovanja i tehnološkog razvoja.

Dopunska nastava na srpskom jeziku u Luksemburgu je organizovana u dve grupe. Jedna grupa ima nastavu u prostorijama pri  Srpskoj pravoslavnoj crkvi – Parohiji Svetog cara Kontantina i carice Jelene a druga u prostorijama Srpskog kulturnog centra. Za sada 42 učenika pohađa Srpsku dopunsku školu. Nastavu u obe grupe izvodi nastavnica Dragana Petrović.

Na svečanom otvaraju Srpske dopunske škole pored pripadnika srpske zajednice okupljenih oko Srpske Pravoslavne Crkve i udruženja građana, prisustvovali su ambasador Republike Srbije u Briselu dr Marina Jovićević, konzul Vesna Lalić, koordinator obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu Biljana Bukinac, paroh Srpske pravoslavne crkve u Luksemburgu protojerej Zoran Radivojević i predsednik Upravnog odbora Srpskog kulturnog centra Marko Katanić.

„Od školske 2021/22. godine nastava na srpskom jeziku u Luksemburgu postala je deo sistema Dopunske  nastave u inostranstvu koju organizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS, a čija se realizacija sprovodi uz pomoć i podršku Ambasade RS iz Brisela koja nerezidencijonalno pokriva Veliko Vojvodstvo Luksemburg. Tim povodom ambasadorka dr Marina Jovićević uručila je rešenje o angažovanju ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nastavnici Dragani Petrović“, rekla je koordinator Srpske dopunske škole za više zemalja u Evropi Biljana Bukinac, pod čijim nadzorom spada i Luksemburg.

Tom prilikom ambasadorka je naglasila da dopunska nastava, koja je deo obrazovnog sistema RS podrazumeva i izdavanje đačkih knjižica svim učenicima koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku  i uverenja o završnom osnovnom obrazovanju u inostranstvu na kraju osmog razreda.  U obraćanju ambasadorka je istakla da će se Ambasada RS iz Brisela i dalje zalagati za širenje obuhvata dece koja su uključena u obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku kako u Kraljevni Belgiji tako u Veilkom Vojvodstvu Luksemburg i da će podržati sve inicijative naših građana koje za cilj imaju negovanje i očuvanje srpskog jezika kulture i tradiciji. Ovom prilikom ambasadorka, koja tokom sledeće nedelje završava svoj četvorogodišnji mandat u Kraljevini Belgiji, emotivnim i toplom obraćanjem oprostila se od srpske zajednice u Luksemburgu, rečima da iako završava svoje poslovno angažovanje kao ambasador, kao čovek će u srcu  zauvek nositi sećanje na ljude i događaje koji su obeležili njen profesionalni rad u protekle četiri godine.

Konzl Vesna Lalić uručila je sada već đacima Srpske dopunske škole u Luksemburgu prigodne poklone – školski pribor i materijal za rad i slatkiše srpskih proizvođača, čemu su se deca posebno obradovala.

Biljana Bukinac, koordinator obrazovno-vaspitnog rada u inostranstvu poželela učenicima srećan početak nastave. Ona je istakla važnost učenja i negovanja srpskog jezika. „Jako je važno da deca koriste sve prilike u kojima mogu da govore srpski jezik, u porodici, sa vršnjacima, za vreme poseta Srbiji, jer se na taj način razvijaju jezičke veštine, stiču samopouzdanje i ostvaruje neraskidiva veza sa jezikom. Nikada nemojte odustati od srpskog jezika, jer je jezik nešto što vas čini pripadnicima srpskog naroda“, naglasila je koordinarka Biljana Bukinac.

Ona je dodala da se nastava se odvija u prostoru koji je prilagođen za učenje i koji omogućava ostvarivanje pedagoških zahteva. Učenici koji pohađaju nastavu u prostorijama crkve imali su priliku da se tokom nedeljne liturgije pričeste.

Za prvi školski čas sva deca u obe grupe priredila su gostima kraći program. Predstavili su se recitacijama i pesmama, a potom i svojim likovnim radovima, ćiriličnim poduhvatima kao i raznim srpskim obeležjima vezanim za bogatu srpsku tradiciju.

Oba događaja nastavljena su prijatnim i veselim druženjem, uz veoma dobro raspoloženje i sjajnu atmosferu. Decu u prostorijama Srpkog kulturnog centra posetio je i Deda Mraz. Uz pesmu i igru on je podelio novogdišnje paketiće, čime je obradovao svu prisutnu decu.

Konzul Vesna Lalic, protojerej Zoran Radivojević, koordinatorka Biljana Bukinac, ambasadorka dr Marina Jovicevic, protinica Ivana Radivojević i nastavnica Dragana Petrović
Foto: arhiva B. Bukinac

„Formiranje dve grupe u Luksemburgu predstavlja dobra primer saradnje između inicijatora za pokretanje nastave, Ambasade RS u Briselu i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS. Procedure predviđene zakonom, uslovi za otvaranje grupa i svi operativno-tehnički poslovi obavljeni su sinhronizovano i blagovremeno, kako bi se na radost i zadovljstvo svih aktera započelo sa nastavom na srpskom jeziku u Luksemburgu“, istakla je koordinatorka Biljana Bukinac.

Za otvaranje ovih grupa najviše su se zalagali Ivana Radivojević, supruga protojereja Zorana Radivojevića i Marko Katanić, predsednik udruženja građana Srpski kulturni centar Luksemburg. Roditelji upisanih đaka posebno su zahvali za mogućnost da njihova deca pohađaju nastavu na srpskom jeziku.

Đaci u Srpskom kulturno centru u nedavno renoviranoj učionici
Foto: arhiva B. Bukinac