Početna Događanja Domovi učenika Srpske škole u kantonu Cirihu ukrašeni radovima na temu narodne...

Domovi učenika Srpske škole u kantonu Cirihu ukrašeni radovima na temu narodne tradicije

„Narodna tradicija je neizostavni deo mozaika u planu i programu nastave na srpskom jeziku u inostranstvu. Narodne nošnje, stari zanati, predmeti, običaji, pesme i priče predstavljaju izazov i podsticaj za učenike koji žele više da saznaju o svojoj otadžbini“, istakli su nastavnici Srpske dopunske škole u Švajcarskoj Milja Stević i Aleksandar Nikolić, koji su sa svojim đacima u kantonu Cirih organizovali časove, na kojima su se stvarali divni suveniri na temu narodne tradicije.

Oni su sa ponosom dodali da „izgled narodnih nošnji i tradicionalno izrađenih predmeta nisu nepoznanica za veliki broj učenika. Neki od njih su se upoznali s njima neposredno učešćem u kulturno umetničkim društvima u Švajcarskoj i prilikom poseta svojim bakama i dedama“. Stoga je izrada nekih od lepih predmeta srpske radinosti predstavljalo pravo zadovoljstvo za sve.

Kako su nastavnici istakli praktičnom radu je prethodilo nekoliko časova obrade teme i prikupljanje materijala, predmeta i delova narodne nošnje u saradnji sa roditeljima. Učenici su na časovima imali prilike da putem prezentacija, razgovora i razmene informacija podele svoja iskustva i usvoje nova znanja.

„Kao rezime i primena naučenog učenici su dobili priliku da samostalno izrade suvenire (magnete) koje su poneli svojim kućama. Mnoge male šajkače, opanci, ćilimi, jeleci, liciderska srca, kecelje u obliku suvenira ukrasile su domove učenika i obradovale roditelje“, dodali su zadovoljni nastavnici i rekli da su njihovi đaci te premete koje su pravili na časovima srpskog jezika  u dopunskoj školi koristili kao „otkup“ za njihov praznik Detinjci.

„Većina učenika je odlučila da svoje radove pokloni roditeljima ili braći i sestrama za Novu godinu, ali bilo je i onih kojima će radovi poslužiti kao „otkup“ za Detinjce. Među njima su Nina, Marko i Diana iz porodice Raičić, koji se svake godine samostalno pripremaju za ovaj porodični praznik. Ove godine nisu imali nikakvu dilemu šta će učiniti sa svojim suvenirima u čiju su izradu uložili mnogo truda i ljubavi“, izjavili su nastavnici. Oni su na njihov dan iznenadili roditelje možda najlepšim „otkupom“ do sada.