Početna Zanimljivosti Na današnji dan rođen glumac Milan Mihailović

Na današnji dan rođen glumac Milan Mihailović

Milan Mihailović

„Naš poznati glumac Milan Mihailović…“ je početak rečenice koji mami na jedno odlučno „Ko bre?!“, međutim kad se Milanu Mihailoviću doda ‘Caci’ odmah lista osvešćenih kreće rapidno da se proširuje i dok si stigao do pokazivanja slike apsolutno već svi znaju ko je taj bajni glumac karakteristično uske prikaze i intelektualnog tona u svom predstavljanju, to jest svi ga znaju bar odnekud.

Svi ga zapravo znaju iz mnogo stvari i krenuće brzo s nabrajanjem, a početak nabrajanja je uglavnom rezervisan za Jelenčeta iz Radovana Treće  iako je Cacijev pravi početak bio u jednom drugom liku i delu, to je lik i delo Gavrila Principa. Tumačeći njega započeo je svoju pozorišnu karijeru u Narodnom pozorištu, igrao ga je i u TV-filmu Sarajevski atentat  1972. i od Gavre je usledio niz koji broji više hiljada izvedbi na daskama, a otprilike tačno oko 100 pred kamerom. Pošto malo ko živi od penzije ne živi ni on, glumački aktivan je i danas iako zvanično penzionisan, reklo bi se i aktivniji nego pre 50 godina.

Rođen za glumca, za dramatičnog mislioca koji će nam reći nešto što možda već znamo, ali ćemo opet aplaudirati njegovom originalnom iskazu i baš je i rođen za tog glumca koji će da prati druge i da bude neko na kog će popularnije kolege uvek moći da se oslone kad ne ide i neko ko nikad ne može zakazati. Tako je u poslu, tako je i privatno, napisao je i objavio tri knjige uspomena, sve su sazdane od pozorišnih anegdota o našim najvećim zvezdama, sve priče koje je želeo da sačuva od zaborava bar na neko vreme i koje ne bi ugledale svetlost dana bez njega.

Tako širokogrud čovek je neophodan esnafu i njegova bitnost se ne dovodi u pitanje nijedne sekunde iako čak nije glavni glumac ni u svojoj familiji, ali budimo realni, to je nemoguće i biti kad ti je rođak jedan Ljuba Tadić. I ovo što jeste više je nego dostojanstveno, gospodski i časno, pa uz želju da najzad okreče taj Beograd čestitamo 73. rođendan Milanu Caciju Mihailoviću.

Preuzeto sa FB Gromade Fimske