Početna Događanja Ministar Selaković u Čikagu na projekciji filma „Poslednji heroj Halijarda“

Ministar Selaković u Čikagu na projekciji filma „Poslednji heroj Halijarda“

Ministar Selaković u Čikagu na projekciji filma „Poslednji heroj Halijarda“
Foto: arhiva Ministrastva spoljnih poslova Republiike Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković prisustvovao je na Božić u Čikagu premijernom prikazivanju dokumentarnog filma „Poslednji heroj Halijarda“, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije. Film pripoveda o sudbini Džordža Vujnovića, jedinog američkog ratnog heroja srpskog porekla koji počiva u zemlji svojih predaka.

Projekciji filma i prijemu, koji su u „Pricker vojnom muzeju i biblioteci“ u centru Čikaga organizovali Generalni konzulat Srbije i Fondacija Halijard, prisustvovali su brojni Amerikanci, predstavnici srpskog rasejanja kao i članovi diplomatskog kora.

Ministar Selaković je tom prilikom izjavio da film govori o iskonskoj bliskosti srpskog čoveka sa našim saveznicima u Drugom svetskom ratu, i da budi osećaj ponosa ali i tuge zato što se za herojsku operaciju spašavanja američkih pilota na tlu Srbije nije znalo decenijama.

„Na ovaj način oživljavamo uspomenu na te ljude i pokazujemo iskonsku humanost srpskog naroda i slavimo neku vrstu našeg istorijskog savezništva i prijateljstva sa SAD“, rekao je Selaković i dodao da je uveren da će „tek u vremenu koje je pred nama mnoge zaboravljene stranice naše zajedničke istorije dolaziti do izražaja. Za našu srpsku zajednicu u SAD, a naročito ovde u Čikagu, ovo je bio jedan poseban momenat i jedinstven način proslave Božića i proslave našeg savezništva i prijateljstva“, dodao je Selaković.

Ministar Selaković proslavio je Božić u Čikagu sa pripadnicima srpske dijaspore, prisustvujući božićnoj liturgiji koju je u Sabornom hramu Vaskrsenja gospodnjeg služio episkop novogračanički-srednjezapadnoamerički Longin sa sveštenstvom.