Početna Kultura Izložba „Dva lica pirotskog ćilima“ u Ljubljani

Izložba „Dva lica pirotskog ćilima“ u Ljubljani

Foto: Ambasada Republike Srbije u Ljubljani

Dvadeset plakata sa motivima pirotskih ćilima, raspoređenih na najprometnijim ulicama slovenačke prestonice, čine svojevrsnu izložbu na otvorenom, a u stvari su najava za izložbu „Dva lica pirotskog ćilima“ iz kolekcije Etnografskog muzeja u Beograd. Na izložbi će se prikazati 16 ćilima.

Na izložbi u organizaciji Ambasade Republike Srbije u Sloveniji i Crkvene opštine Ljubljana, posetioci će u Parohijskom domu u Ljubljani od 17. januara imati priliku da se  ponovo susretnu sa najvrednijim primercima ćilima koji i dalje uživaju veliki ugled u Evropi. „U bogatom tekstilnom stvaralaštvu Srbije pirotski ćilimi se zbog izuzetnih kulturno-istorijskih i umetničkih vrednosti izdvajaju kao najsavršenija tekovina srpskog ćilimarstva. Odlikuju se bogatom i specifično organizovanom ornamentikom, karakterističnim koloritom, kvalitetnom vunom i usavršenom tkačkom tehnikom. Kolekciju pirotskih ćilima Etnografskog muzeja u Beogradu, jednu od najstarijih i najznačajnijih kolekcija u Srbiji, čine 169 predmeta nastalih u intervalu od 1792. do 1932.“, istaknuto je u Etnografskom muzeju.

Najstariji ćilim istkan je još davne 1792. godine i znan je pod imenom „Ćilim na sofre“. Još deset ćilima tkani su tokom 19. veka, a tri nam dolaze iz tkačnica „za ženskinje“ koje su u 20. veku unapredile čuvenu geometrijsku šaru i uveli nove bodove za koje se inspiracija nalazi u ženskim časopisima i goblenima – mladić sa sokolom, papagaj i slično… Pirotski ćilimi predstavljaju jedinstveni susret sa Srbijom – ne samo sa tradicijom njenih rukotvorina i manufakturnog tekstila, već i sa samim duhom stanovnika južne Srbije i njihovim predstavama o lepom i skladnom koje su u više navrata, tokom svetskih izložbi, osvojili Evropu i pokazali se univerzalnim pogledom na lepotu upotrebnih predmeta.