Početna Događanja Koncert Gorana Bregovića u Dubaiju na Svetskoj izložbi Expo 2020

Koncert Gorana Bregovića u Dubaiju na Svetskoj izložbi Expo 2020

Bregović na koncertu u Dubaiju
Foto: exposerbia.rs

Kako prenosi zvanični sajt Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 (exposerbia.rs) uz Gorana Bregovića i njegov Orkestar za svadbe i sahrane je sinoć u Dubaiju dočekana Pravoslavna Nova godina. Pred nekoliko hiljada ljudi Bregović je izveo hitove Mesečina, Đurđevdan, Bela Ćao… On je sa svojim orkestrom u okviru predstavljanja Srbije na Expo 2020 Dubai nastupio na jednoj od najvećih scena na Expo-u, a iz publike su plesali i pevali posetioci sa svih kontinenata.

Veoma sam ponosan što sam nastupio na Svetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju i to baš za Pravoslavnu Novu godinu! Kao što sam i verovao, provod je bio nezaboravan. Moja muzika je vesela, poziva ljude na igru, na radost, bez obzira koje god da su vere ili nacije i publika u Dubaiju je to i prepoznala i odgovorila najlepšim emocijama” preneo je sajt exposerbia.rs Bregovićeve reči.  Pre koncerta on je posetio Paviljon Srbije na Svetskoj izložbi, sa koga je izašao sa najlepšim utiscima: „Što sam išao više po Paviljonu Srbije, sve sam bio uvereniji da bi ovaj Paviljon trebao da putuje i po Srbiji. Mislim da premalo znamo o vinčanskoj kulturi, koja je bila jedno čudo, o našim naučnicima i umetnicima: Tesli, Milankoviću, Andriću … Mislim da ko god dođe na Paviljon Srbije otkriće ovde nešto novo i zainteroesovaće za našu zemlju. Mislim da treba da budemo zahvalni Emiratima koju su u ovo teško vreme omogućila da se svet susretne na jednom mestu,” istakao je Bregović.

Publika u Dubaiju
Foto: exposerbia.rs

Nastupom Gorana Bregovića na Svetskoj izložbi u Dubaiju, Srbija je predstavila muziku naše zemlje i Balkana koja ne poznaje granice, žanrove, tipove i religije – muziku koja jednom rečju spaja. Svetska izložba u Dubaiju je otvorena 1. oktobar 2021. i trajaće do 31. mart 2022. Zbog pandemije korona virusa,  morala je da se pomeri sa 2020. na 2021. Ovo je inače prva Svetska izložba ikada organizovana u arapskom svetu, na području Bliskog Istoka, Afrike i Južne Azije. Kroz temu „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti” i tematske celine „Mogućnost”, „Mobilnost” i „Održivost”, manifestacija pokušava da predstavi najbolje primere saradnje i inovacije iz celog sveta.

Inače na svetskoj izložbi u Dubaiju Srbiju su predstavili mnogi umetnici. Među njima su čuveni Nenad Vasilić, maestro, Petar Marić, Slobodan Trkulja & Balkanopolis, umetnički duo Tašana, primadona Sanja Kerkez, Lena Kovačević….

Deo prisutnih na koncertu u Dubaiju
Foto: exposerbia.rs