Početna Događanja Bogojavljenje proslavljeno u bečkom Sabornom hramu

Bogojavljenje proslavljeno u bečkom Sabornom hramu

Vladika Andrej na Bogojavljanje služio u Sabornom hramu u Beču
Foto: FB vladika Andrej

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej služio je na Bogojavljanje u Sabornom hramu u Beču, uz pratnju jereja Filip Milunović.

Liturgiji je prisustvovao veliki broj vernog naroda, koji je uzeo Bogojavljensku vodicu  za svoj dom, „kao blagoslov Praznika kada se javio Bog u vidu Sv. Trojice i kada se Gospod Isus Hristos, po čovekoljubivom snishođenju krstio u reci Jordanu, rukom Časnog i Slavnog Proroka, Preteče i Krstitelja Jovana“.

U svojoj nadahnutoj besedi vladika Andrej se osvrnuo na značaj praznika Bogojavljenja i podsetio prisutne na istorijske činjenice o krštenju Gospoda Isusa Hrista, a potom ih poučio o duhovnom smislu ovoga Praznika, kako za nas ovog vremena, tako i za sve hrišćane od vremena onoga, pa sve do svršetka istorije.

„Po zaamvonoj molitvi, zagrmeo je slavopoj u celom hramu, kao nekada glas Gospodnji nad vodama, čime je počelo molitvoslovlje Velikoga vodoosvećenja, a vernici su nakon kropljenja prišli da uzmu osvećenu vodicu radi osvećenja svojih domova“, istaknuto je u saopštenju Sabornog hrama.