Početna Događanja Kako je nastao film učenika srpske škole iz Bazela o Svetom Savi

Kako je nastao film učenika srpske škole iz Bazela o Svetom Savi

Učenici iz Bazela sa nastavnicom Andrijanom, koji su pripremili predstavu o Svetome Savi
Foto: Miki Erdbob

„Raspust obično služi da se đaci i nastavnici odmore i ne razmišljaju previše o školi i školskim obavezama, ali prethodni zimski raspust u Bazelu protekao je radno za jednu grupu učenika Srpske dopunske škole i učiteljicu Andrijanu Adamović“ istaknuto je na Fejsbuk stranici Srpske škole u Švajcarskoj, povodom filma učenika Srpske dopunske škole iz Bazela posvećenom Savetom Savi.

„Prošle godine sam slučajno naišla na divan dramski tekst Ljubinke Nedić o Svetom Savi i pomislila da bismo to možda mogli i mi ovde u dijaspori da odglumimo. Nažalost, situacija je bila baš nepovoljna i nije se moglo ništa uživo organizovati. Ni ove godine nije bilo mnogo bolje, ali su me moje ćerke neprestano podsećale da sam đacima prošle godine u Srpskoj školi obećala da ćemo praviti predstavu. I kad sam shvatila da je većina dece ovde za vreme raspusta, bojažljivo sam ih pitala da li bi žrtvovali svoje vreme da napravimo nešto drugačije. Svi su bez razmišljana pristali, i deca i roditelji. Mogli smo samo da vežbamo kod mene kući, ali nikome nije bio problem da dovede svoje dete, pa čak i da provežba posle s njim tekst“ ispričala je za portal Rasejanje info inicijator „cele priče“ nastavnica Andrijana Adamović, koja je sa đacima u Bazelu u Švajcarskog, gde predaje u Srpskoj školi, snimila film.

Foto: Miki Erdbob

Vrlo brzo je povezala po par učenika iz tri grupe, u kojima radi. „Interesantno je da se nisu svi međusobno poznavali. Đaci su uzrasta od 9 do 13 godina i različitog pola. Od prvog momenta neverovatno su profunkcionisali. Postali su pravi mali tim, pomagali jedni drugima, i najviše se radovali kad završimo probu da se svi zajedno poigraju u sobi mojih ćerki. Toliko divne energije i ljubavi na jednom mesto za kratko vreme nisam odavno iskusila. Baš je prava svetosavska energija kružila između nas“, dodala je nastavnica Andrijana.Kad je postalo jasno da ni ove godine neće moći uživo ništa da se izvede, ostalo je samo da se u pomoć pozove Miki Erdbob, da sve to snimi, fotografiše i smontira. „I dobili smo ovaj divni proizvod. Možda će ovako odjeknuti još dalje i više. Na kraju je i himna u kojoj učestvuju i druga deca. Nažalost zbog raznih karantina i izolacija, sve grupe su prepolovljene. Nadam se da ćemo sledeće godine moći da napravimo pravu proslavu kakvu ovaj naš školski svetac i zaštitnik i zaslužuje“, istakla je nastavnica Andrijana Adamović.

Već dve godine ozbiljan je izazov kako obeležiti najsvečaniji datum za školarce, Savindan. Časovi tokom januara posvećeni su pričama o životu i značaju Svetog Save, ali velika centralna proslava izostaje već drugu godinu za redom. „Tekst Ljubinke Nedić je edukativan, iznose se najznačajnije činjenice iz života Svetog Save, a ostavlja prostor da đaci mogu neki podatak i da pročitaju, a ne da ceo tekst nauče napamet“, rekla je za kraj nastavnica Andriana Adamović.

Detalj sa snimanja
Foto: Miki Erdbob