Početna Događanja Sveti Sava obeležen na časovima nastavnice Jelene Angelovski u kantonu Cirih

Sveti Sava obeležen na časovima nastavnice Jelene Angelovski u kantonu Cirih

Svetosavska nedelje obeležena među učenicima Srpske škole u kantonu Cirih
Foto: J. Angelovski

Učenici Srpske dopunske škole širom Evrope proteklu nedelju su proveli obeležavaju svoju slavu Svetog Savu.  U vreme pandemije, kada u mnogim mestima nije bilo moguće izvesti Svetosavske akademije, nastavnici su našli interesantne načine kako da njihovi učenici obeleže slavu. Jedna od nastavnica, koja je puna ideja je Jelena Angelovski, koja predaje u Srpskoj dopunskoj školi u kantonu Cirih u Švajcarskoj. Ona je za svaku grupu organizovala različitu aktivnost, a đaci su uživali u tome.

Kako reče „Iza nas je svetosavska nedelja. Đaci nekoliko grupa u kantonu Cirih ove godine mogli su zajedno, u školi, da proslave svoj praznik učestvujući u različitim aktivnostima“. A kako su obeležili možete pročitati:

SVETOSAVSKA PEKARA

Učenici grupa u Švamendingenu i Folketsvilu izrađivali su ukrase od testa za slavski kolač. Među njima je bilo ptica, ružica, grožđa, klasja žita, knjiga, pletenica i pečata.

SVETOSAVSKI ATELJE

Učenici grupa u Švamendingenu, Folketsvilu, Britizelenu, Zebahu i Hardau ukrašavali su sliku Svetog Save različitim tehnikama, od plastelina i kolaža do mozaika.

Uz slavski kolač i slavsko znamenja slušali i pričali o Svetome Savi
Foto: J. Angelovski

SLAVA

Grupa u Britizelenu imala je čas baš na dan Svetog Save. Tog jutra sveštenici Uspenske crkve u Cirihu prerezali su kolač koji su đaci sami napravili, a učiteljica Jelena Angelovski odnela. Popodne, u učionici, nakon što su podelili kolač, probali koljivo i upalili sveću, đaci su otpevali himnu Svetom Savi i slušali priču o njegovom životu.

SVETOSAVSKI BIOSKOP

Učenici grupe u Zebahu u okviru svetosavskog bioskopa gledali su dva kratka filma: „Presto Svetog Save“ i „Ko udara tako pozno – film u soli“.

Svetosavski atelje
Foto: J. Anlegovski

SVETOSAVSKA BERZA KNJIGA

Učenici ciriške grupe Hardau organizovali su razmenu knjiga na srpskom koje su pročitali i ne trebaju im više. Svako ko je želeo otišao je kući sa novim knjigama, koje će na policama zauzeti mesto starih.

Svetosavska bezra knjiga
Foto: J. Angelovski
Uživanje uz razmenu knjiga
Foto: J. Angelovski