Početna Događanja Učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu proslavili Svetog Savu, školsku...

Učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu proslavili Svetog Savu, školsku slavu

Paketići za učenike obezbedili su sveštenici sa crkvenim obredom
Foto: B. Rakonjac

U Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu, minule subote,  proslavljen je Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop. Posle Večernje molitve koju su služili sveštenici Simon Turkić, Slobodan Tijanić i Neđeljko Đokić, osvešten je slavski kolač. Zbog važećih mera, ove godine je izostalo lomljenje slavskog kolača sa đacima pa su to učinili sveštenici.

Svetosavsku akademiju „Sveti Sava, srpska slava“ pripremile su Bojana Rakonjac, Sonja Zrnić i Tatjana Milanović, nastavnice Dopunske nastave na srpskom jeziku u Hesenu, a gosti su im bili i učenici Integrisane nastave srpskog jezika i nastavnica Mirjana Antanasijević Čekerevac. Veliku podršku pružili su im sveštenici Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg kao i roditelji učenika.

 U uvodnom delu prisutnima su se obratili učenici poželevši  stihovima srdačnu dobrodošlicu i ističući da „slava je ovo značaja retka, Veliki Uskrs Velikog petka“. Zatim je usledio prikaz običaja paljenja slavske sveće i lomljenja kolača uz neizostovanu molitvu domaćina. Kako bi pokazali da je velika dužnost svih nas, a pogotovo škole, da čuvamo sećanje na lik i delo Svetoga Save, data je i scena iz učionice u kojoj učenici govore učiteljici šta su to naučili o prvom srpskom  arhiepiskopu, da bi im se na kraju Sveti Sava obratio dajućim im  blagoslove i šaljući poruku da ,,jošte živi“. Svečanom tonu akademije doprinelo je i kazivanje poznatih stihova kao i izvođenje prigodnih pesama. Program je završen himnom Svetom Savi. Crkva je za sve mališane obezbedila paketiće.

Nastavnici i učenici su srećni što su ove godine, uz obavezno poštovanje mera, obaveznu distancu i ograničen broj učesnika, ipak uspeli da slavu proslave u hramu, tamo gde joj je i mesto.