Početna Događanja U kantonu Valis u Švajcarskoj proslavljen Savindan

U kantonu Valis u Švajcarskoj proslavljen Savindan

Proslava Savindana u kantonu Valis
Foto: M. Tomić

Dopunske škole na srpskom jeziku u kantonu Valis u kojima nastavu drži profesorka Mira Tomić obeležile su školsku slavu Svetog Savu različitim aktivnostima. Učenici su radili likovne i literarne radove na temu srednjovekovne Srbije i života i rada prvog srpskog prosvetitelja, govorili poeziju naših poznatih pesnika i čitali priče o dinastiji Nemanjića i Svetom Savi.

Centralni događaj bila je zajednička Svetosavska proslava u subotu 29. januara, organizovana u dogovoru sa đačkim roditeljima i uz poštovanje svih propisanih mera i ograničenje broja prisutnih u crkvi San Martin, jedinoj u kantonu u kojoj se obavlja pravoslavna služba.

Svetosavsku službu i obred lomljenja slavskog kolača obavio je sveštenik Bogoljub Popović zajedno sa učenicima Srpske škole. Kolač je simbolično predao učenik Nikola Stanišić iz Vispa učeniku Andriji Tričkoviću iz Siera. Domaćin slave bila je porodica Stanišić, a porodica Medić prihvatila je obavezu da naredne godine organizuje školsku slavu.

Zatim su učenici izveli prigodan program posvećen prvom srpskom prosvetitelju. Priredbu su vodili Anja i Andrija Tričković. Nikola i Luka Stanišić govorili su Svetosavsku besedu Slobodana Rakitića, a poeziju o Rastku Nemanjiću govorili su učenici: Petra i Lena Kalaba, Bogdan i Stefan Nikoloski, Mila Stajković, Damjan i Dorian Brašić, Jasmina Bulaković, Sara i Nikola Medić i Viktorija Trandafilović.

Po završetku programa, sveštenik je učenicima uručio prigodne poklone, dar crkve. Domaćini iz Vispa, Danijela i Aleksandar Stanišić potrudili su se da uprkos svim ograničenjima školska slava bude tradicionalno organizovana i pripremili su za sve prisutne bogato posluženje.

Nakon programa je nastala zajednička fotografija
Foto: M. Tomić
Detalj sa litrugije
Foto: M. Tomić