Početna Događanja Konferencija „Krvavi put – kojim putem dalje“

Konferencija „Krvavi put – kojim putem dalje“

Ambasador Republike Srbije u Norveškoj Dragan Petrović učestvovao je na konferenciji „Krvavi put – kojim putem dalje,“ koja je, u organizaciji fondacije „Kultura sećanja“ i Saveza srpskih udruženja, održana u Jevrejskom muzeju u Oslu.

Na konferenciji posvećenoj srpskim internircima stradalim u Drugom svetskom ratu u okupiranoj Norveškoj govorili su eminentni norveški istoričari Knut Fluvik Turesen, Fin Renebu i novinar Saša Dimitrijević, autor knjige „Varden”. Prikazan je dokumentarni film „Krst od krvi“ autora Sime Brdara i najavljeno je novo ostvarenje „Logor smrti u Karašjoku“, koji će srpskoj i norveškoj publici biti prikazan u sklopu ovogodišnjeg obeležavanja 80. godišnjice od dolaska prvih srpskih interniraca u Norvešku.

Predsednik Društva prijateljstva Norveška – ZB Ralf Fjelestad obratio se učesnicima konferencije video porukom, najavljujući niz manifestacija posvećenih obeležavanju godišnjice dolaska interniraca.

Ambasador Petrović je pozdravio prisutne učesnike, podsetivši da je u okupiranu Norvešku tokom Drugog svetskog rata dovedeno preko 4000 interniraca, od kojih su većina bili Srbi, a više od polovine je stradalo u logorima širom zemlje.

Ambasador je izrazio posebnu zahvalnost norveškom narodu na svesrdnoj pomoći našim internircima, uprkos riziku po sopstveni život, i na kontinuiranoj pažnji nadležnih institucija posvećenoj očuvanju memorijala koji svedoče o nevinim žrtvama fašizma, piše ambasada Republike Srbije u Norveškoj.