Početna Događanja Učenici škole iz Minhena obeležili svoju slavu

Učenici škole iz Minhena obeležili svoju slavu

Đaci u Minhenu obeležili svoju slavu
Foto: arhiva T. Hot

U crkvi Svetog Jovana Vladimira u minhenskom naselju Noj Perlah, učenici Srpske dopunske škole kojima predaje nastavnica Tatjana Hot, održali su, svečanu akademiju u čast prvog srpskog arhiepiskopa Svetoga Save. Pre akademije usledila je liturgija, koju je predvodio prota Anastas iz ruske pravoslavne crkve. Zbog epidemiološke situacije svečanost je obeležena na skromniji način, te nisu sva deca mogla da učestvuju u programu. Đaci su kako i dolikuje, pevali, recitovali i pokazali da su se tradicija i kultura srpskog naroda održala čak i u tuđini do današnjeg dana.

Tamara Kobac, majka učenika koji pohađa Srpsku dopunsku školu, povodom programa za Svetog Savu je izjavila: „ Iz ugla roditelja prvenstveno moram da se zahvalim učiteljici i celokupnoj organizaciji SPC na ovoj prilici da deca koja su u dijaspori mogu da proslave srpsku školsku slavu. Naime ne samo što uče o srpskoj istoriji, geografiji i pravopisu oni imaju jedinstvenu priliku da se druže sa decom iz svoje matične zemlje i zaista bih pozvala sve roditelje da povedu svoju decu. Učiteljica se trudi da izađe u susret svoj deci“.

Po završenoj akademiji učenicima su dodeljeni svetosavski paketići uz zahvalnost što svoj jezik i jezik svojih predaka kao i običaje neguju sa posebnim žarom i zadovoljstvom.