Početna Događanja Miluz – Belfor – Monbelijar – Sent Avol i Pariz na putu...

Miluz – Belfor – Monbelijar – Sent Avol i Pariz na putu svetosavlja   

Proslava Sv. Save đaka iz Miluza, Belfora i Monbelijara
Foto: M. Praizović

Svetosavlje se širilo tokom prethodne nedelje celom Francuskom. „U crkvi u Miluzu obeležili smo dan našeg učitelja, prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa Svetog Save. Otac Maksim bio je divan domaćin, a podršku su đaci dobili i od generalne konzulke Republike Srbije gospođe Anđelke Šimić, koja je došla iz Strazbura kako bi prisustvovala službi i svečanoj priredbi“, istakla je nastavnica Marija Praizović. Učenici su izveli bogat program, koji su tokom prethodnog meseca pripremali uz pomoć svojih roditelja i divne nastavnice Marije.

Program učenika srpske škole
Foto: M. Praizović

„Klub „Nikola Teslaʺ i „Udruženje francusko-srpskog prijateljstva Belfor – Monbelijar ʺ i ovog puta su bili glavna spona i izuzetan saradnik Srpske dopunske škole. Domaćin slave bila je porodica Cvijanović. Roditelji naših učenica Lene i Nikoline pobrinuli su se za posluženje svih prisutnih, a čitav događaj upotpunili su i Srbi koji su došli iz Švajcarske“, dodala je nastavnica Praizović.

Pevala se Himna Svetom Savi, nizali su se stihovi sa svih strana Francuske gde ima srpskih đaka.  Na ovoj priredbi, putem interneta, gostovali su i njihovi drugari iz Pariza i iz Sent Avola. „Koračali smo zajedno, onako kako nam je to Sava pokazao: mladi Svetosavci idu putem svoga prvog učitelja“, naglasila je Marija Praizović.

Foto: M. Praizović