Početna Kultura Slika „Krunisanje cara Dušana“ Paje Jovanovića preneta u Narodni muzej

Slika „Krunisanje cara Dušana“ Paje Jovanovića preneta u Narodni muzej

Slika Paje Jovanovića „Krunisanje cara Dušana“ preneta u Narodni muzej
Foto: Narodni muzej

Kako piše na stranici Narodnog muzeja u Beogradu, sve one koje je juče ujutru put naneo u centar Beograda, imali su priliku da prisustvuju događaju „kakav se retko, verovatno jednom u životu, dešava“. „Monumentalna slika „Krunisanje cara Dušana“ odnosno „Proglašenje Dušanovog Zakonika“ Paje Jovanovića preneta je u Narodni muzej iz Galerije fresaka gde je bila predmet kompleksnog procesa konzervacije i restauracije!“, istaknuto je u Narodnom muzeju.

Povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije Narodni muzej u Beogradu će u petak, 11. februara, u 12 časova svečano predstaviti ovu monumentalnu istorijsku kompoziciju veličine preko dvadeset kvadratnih metara koju je Paja Jovanović naslikao po porudžbini Kraljevine Srbije za potrebe učešća na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine.

„O konzervaciji i restauraciji najmonumentalnije slike koja se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu prisutnima će govoriti članovi restauratorskog tima, dok će o povodu za njen nastanak, istorijskim ličnostima koje su na slici predstavljene svi zainteresovani imati priliku da saznaju tokom stručnog vođenja koje će početi u 13.00 časova“, istaknuto je stranici Narodnom muzeja u Beogradu.