Početna Zanimljivosti Sećanje na Persidu Milenković

Sećanje na Persidu Milenković

Persida Milenković
Foto: Vikipedija

Na današnji dan 8. februara 1943. godine u Beogradu je preminula Persida Milenković, velika srpska ktitorka i zadužbinarka. Rođena je u Šapcu, u činovničkoj porodici, koja se par godina po njenom rođenju preselila u Beograd. Otac Nikodija je tada službovao u ministarstvu građevina. Sin Vojislav joj je umro vrlo mlad. Udala se po drugi put za beogradskog trgovca, dobrotvora i rentijera Ristu Milenkovića.  

Podigla je crkvu Svete trojice u naselju Kumodraž u Beogradu. Prema legendi, ona je usnula san da baš na tom mestu treba izgraditi crkvu što je i učinila. Takođe je podigla i manastir Vavedenje Presvete Bogorodice na Topčiderskom brdu u Beogradu. U Ulici kraljice Natalije podigla je, zajedno sa suprugom Ristom školsku zgradu, u kojoj je bio smešten internat ženske učiteljske škole, a danas se u njoj nalazi Matematička gimnazija. Darovala je i zemljište za izgradnju sirotišta. U Tabanovačkoj ulici je 1939-40. izgradila sirotinjski dom, zgradu sa 16 higijenskih stanova. Zgradu u Zmaj Jovinoj ulici broj 5 (sagrađenoj 1928. godine prema projektu arhitekte Gligorija Vukčevića), zaveštala je Beogradskom univerzitetu, sa ciljem da se „od čistog prihoda ovoga imanja studenti šalju na stranu radi usavršavanja u pojedinim granama nauke, dobri i valjani studenti oba pola Beogradskog univerziteta“.

Vinograd sa vilom u Rumunskoj ulici (današnja Užička) poklonila je Crvenom krstu za dečje letovalište i letnju školu. Imanje u Dobračinoj ulici zaveštala je Trgovačkoj omladini. Jedna ulica na Senjaku ponela je njeno ime.

Ktitorska kompozicija manastira Vavedenja presvete Bogorodice
Foto: Vikipedija

Testament je sastavila 10. maja 1937. Tim testamentom Sabornoj, Vaznesenjskoj i Topčiderskoj crkvi je ostavila po 5000 dinara, Kolu srpskih sestara 10.000. Znajući da niko ništa sa sobom na onaj svet nije poneo, naglasila je da ostatak imovine nakon njene smrti Opština Beogradska unovči i podeli gradskoj sirotinji.

Na njenoj sahrani govorili su mitropolit skopski Josif, predsednik srpske vlade general Milan Nedić i ministar prosvete Velibor Jonić. Počiva u kripti manastira Vavedenja presvete Bogorodice.