Početna Događanja Svetosavske proslave u Parizu i Pariskom regionu

Svetosavske proslave u Parizu i Pariskom regionu

Svetosavska priredba u mestu San Mor de Fos
Radost uz svetosavske zahvalnice
Foto: FB Srpska škola FIS

Učenici Srpske dopunske škole u Francuskoj iz Pariza i Pariskog regiona takođe su bili veoma aktivni i na najlepši mogući način su proslavili svoju slavu Svetog Savu. Sve nastavnice su se potrudile da proslave budu svečane i sa što boljim programom, posvećenom prvom srpskom arhiepiskopu. One se posebno zahvaljuju svojim đacima i njihovim roditeljima na velikom trudu i interesovanju ne samo za školsku slavu već i za ljubav i pažnju koju posvećuju svojoj zemlji i zemlji svojih predaka i preka jeziku, kulturu, istoriji i običajima.

Proslava u mestu Epon u Pariskom regionu
Učenici Srpske dopunske škole lepom priredbom obeležil Svetoga Savu
Foto: FB Srpska škola FIS

Učenici iz Pariza izveli su program posvećen svetitelju Savi. U veoma prijatnoj atmosferi, u društvu konzulke Branislave Bečanović, pevali su, govorili stihove, pričali priče o Rastku, rešavali kviz o Savi, podelili diplome, poklone i nagrade sa konkursa – a sve to nadahnuti magijom svetosavlja i nepresušnim Savinim izvorom, istakle su nastavnice.  U jednom dahu, sa širokim osmehom, đaci iz Kulturnog centra Srbije u Parizu poručili su: „Duh nas njegov kupi sred Božjega hrama, duh je njegov zvezda nad našim školama“. Učenici su sa priredbe otišli srećni, zadovoljni i inspirisani. „Dok je nama naših đaka i jezika, živeće i Sava i njegovo delo!“, istakle su nastavnice koje predaju u Parizu, Milija Jevremović, Slavica Milić i Katarina Strailović.

Učenici iz nastavnog mesta Sans, zajedno sa učiteljicom Ljiljanom Simić, posredstvom onlajn nastave obeležili su školsku slavu. Proslava je počela izvođenjem svetosavske himne, a zatim su učenici pokazali svoje umeća u recitovanju, pevanju i pričanju poučnih legendi. Program su muzički obogatili braća Luka i Aleks zvucima poznatih srpskih pesama na sintisajzeru.   

U Pjerfitu u Pariskom regionu, obučeni u boje Srbije, priredbom učenici su se zahvalili Svetom Savi što ih je učio, ukazivao na prave životne vrednosti, lečio, čuvao i gradio našu Srbiju i njen ugled. Đaci su dali zavet da će biti dostojni sledbenici njegovog puta i čuvati srpski jezik, kulturu i tradiciju.  Na kraju priredbe đacima su podeljene pohvalnice i paketići.  „Veliko hvala Oliveri Bogosavljević koja nesebično pomaže rad Srpske dopunske škole u Pjerfitu, Aleksandri koja je sa decom pripremila folklornu tačku i svima koji su dali svoj doprinos u realizaciji ove divne priredbe“, istakla je nastavnica Katarina Strailović.

Lepa svetosavska priredba održana je i u Montreju. Marini Milošević, predsednici Saveta roditelja upućena je velika zahvalnost. Ona je kupila slatkiše i napravila paketiće za decu.

Proslava školske slave u mestu Sen Mor de Fose opisana je stihovima:

Podela zahvalnica u mestu Sen Mor de Fose
Foto: FB Srpska škola FIS

„Sve nas okuplja lik i delo Svetog Save,

duhovno se rađamo svake školske slave,

koračamo stazama životnim i pravim,

puteve nam obasjava svetionik Savin:

da čuvamo jezik, istinu, poštenje i znanje,

da tradiciju i običaje predaka nastavimo kao zaveštanje“.  

U Pariskom regionu u mestima Anjer, Le Plesi Robenson, Nožan sir Uaz, gde se nastava ove godine odvija na daljinu, učenici su recitovali u čast Svetog Save, crtali, pevali, gledali prezentacije, rešavali kvizove.

U Eponu, nakon održanih tematskih časova o Svetom Savi, učenici su dobili paketiće od Asocijacije ,,Srbija“ iz Epona.

Na dan školske slave grupa učenika iz Kurbevua koja nastavu pohađa na Zumu izvela je program posvećen Svetom Savi. Čarobni zvuci harfe i violončela obogatili su magiju reči, stihova i legendi.  Hvala Andrijani, Dimitriju, Anđelini, Tomasu, Sofiji, Tei, Nikoli i Ireni na divnom druženju.  „Osmesi na đačkim licima sve govore!“, istakla je nastavnica Milija Jevremović.

U Parizu i Pariskom regionu učenike u Srpskoj dopunskoj školi podučavaju Blaženka Trivunčić, Milija Jevremović, Katarina Strailović, Tamara Nacik, Slavica Milić i Ljiljana Simić.

Učenici u Kulturnom centru u Parizu
Foto: FB Srpska škola FIS
Program Sveti Sava u čast u Pjerfitu
Foto: FB Srpska škola FIS