Početna Informacije Atelje kreativnog pisanja na srpskom jeziku novinarke i pisca Mire Popović, ponovo...

Atelje kreativnog pisanja na srpskom jeziku novinarke i pisca Mire Popović, ponovo počinje 11. februara

Mira Popović, novinar, pisac, autor
Atelje kreativnog pisanja na srpskom jeziku je prilika za sve da istaknu svoju priču
Foto: arhiva M. Popović

Mira Popović, pisac, novinar, autor deset knjiga objavljenih u Francuskoj i Srbiji, poznata je i po vođenju radionice kreativnog pisanja na srpskom jeziku. Objavila je na hiljade tekstova u vodećim srpskim medijima. Kao iskusni pisac, nudi svima radionicu u kojoj mogu da otkriju kako da uživaju u pisanju, kako da se usavrše u komuniciranju na srpskom jeziku i daju podsticaj svojoj kreativnosti. Atelje kreativnog pisanja na srpskom jeziku, osmislila je upravo osoba, koja je za svoje delo Buđenje dobila prestižnu srpsku nagradu  Žensko pero 2017 za najbolje prozno delo, čiji je autor žena. Ovaj atelje obuhvata 15 seansi od dva sata u ritmu jednom nedeljno i nudi program kako da se ovladava tehnikom pisanja, kako da se steknu lakoće u pismenom i usmenom izražavanju na srpskom jeziku, upoznavanje sa žanrovima pisanja…

„Bez obzira na vaše motive – objavljivanje tekstova ili prosto davanje književnog oblika porodičnim pričama, anegdotama ili uspomenama – i nezavisno od toga da li ste početnik ili imate iskustva u pisanju, u Ateljeu kreativnog pisanja na srpskom jeziku ste dobrodošli“, istakla je Mira Popović.

U početku se radionica odvijala u Kulturnom centru Srbije u Parizu, a sada se održava u prostorijama Udruženja za negovanje slovenskih jezika i kultura „Atelje slav“ u 14. pariskom arodnismanu, kao i onlajn. „Epidemija korone, koja je donela i zabranu okupljanja, uticala je mnogo na formiranje onlajn radionice kroz video-susrete, a potom se to pokazalo kao veoma praktično jer radionicu mogu pohađati i oni koji žive daleko. Nadam se da ću imati polaznike i iz drugih zemalja Evrope i sveta. Svi koji su zainteresovani mogu za bliža obaveštenja da mi se obrate na mejl mirapar@yahoo.fr“ istakla je Mira Popović. Na sajtu Kulturnog centra u Parizu na francuskom jeziku ova radionica je detaljno opisana. „Dobra vest: Atelje kreativnog pisanja na srpskom jeziku nastavlja s radom u februaru: S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, kurs se održava u malim grupama, u sali i onlajn preko platformi Zum, Gugl mit ili Skajpa. Dobrodošli”, istaknuto je na sajtu KC u Parizu.

Neki od učesnika radionice u Kulturnom centru u Parizu
Foto: M. Popović

Za portal Rasejanje.info Mira Popović je naglasila da je veoma srećna što pored svog redovnog posla i književnog rada i na ovaj način može da doprinese očuvanju i negovanju našeg jezika i, u širem smislu, srpske kulture. „Moja radionica je otvorena za sve bez obzira na to da li već pišu ili tek nameravaju da se upuste u avanturu pisanja; da li svoje tekstove, prozu, poeziju objavljuju, nameravaju da objave, ili pak pišu „za svoju dušu“ i žele da svojim zabeleženim doživljajima, uspomenama, anegdotama, daju književnu formu. Koliko puta smo čuli: „Moj život je roman!“ A kako bi bilo da ga napišemo… ili makar neka njegova poglavlja – na svom, srpskom jeziku i po pravilima kreativnog pisanja? Radionica je do sada ostvarila sjajne rezultate, na ogromno zadovoljstvo polaznika i moje lično. Imala sam među polaznicima i nekolicinu Francuza, zaljubljenika u naš jezik…“, ispričala je Mira Popović.

Sutra objavljujemo i razgovor sa Mirom Popović a svi zainteresovani za atelje kreativnog pisanja mogu se obratiti Miri Popović putem mejla mirapar@yahoo.fr  ili putem Vajbera ili Vocapa na broj +33 6 14 37 70 15 i početi sa pisanjem.