Početna Zanimljivosti Sećanje na glumca Miću Tomića

Sećanje na glumca Miću Tomića

Mića Tomić u filmu Poslednji kineske car
Foto: Gromade fimske

Na današnji dan rodio se, u Beogradu, veliki srpski tv i pozorišni glumac Mića Tomić. Studirao je pravo, a potom je upisao Odsek za pozorišnu umetnost na Muzičkoj akademiji u Beogradu. Igrao je u Beogradskom dramskom pozorištu od 1952. do 1961. godine u brojnim predstavama, bio je i gost u Ateljeu 212. Neko vreme je bio i član putujuće družine Udruženja glumaca. Filmsku karijeru je počeo 1954. manjim sporednim ulogama, da bi se u filmovima Tri (1965.), Neprijatelj (1965.) i Buđenje pacova (1967.) predstavio kao karakterni glumac koji se pamti po likovima svakodnevnih ljudi iz života. Pored toga, snimio je i veći broj malih epizoda u domaćim i koprodukcijskim filmovima. Dobitnik je nagrade Pavle Vujisić za životno delo. Preminuo je u Beogradu 23. avgusta 2000. u 81. godini.

„Poslednji kineski car Mića Tomić ugledao je prvu svetlost zimskog jutra pre 102 godine, na filmu krenuo s radom pre 68, a od tog ne baš ranog početka do smrti 2000. godine dosta mu je pomogla Soja Jovanović kod koje je i debitovao („Sumnjivo lice“) i dobijao šanse kad još uvek nije kod ostalih i glumio u većini dela i, je li, postao Kinez u „Putu oko sveta“, što se ne bi dobro primilo danas zbog političke korektnosti, mada Mići bi se progledalo kroz prste jer je kao belac dosta bolje izneo Azijata nego Džon Vejn i Miki Runi nešto malo pre njega.

Od Sojinih dana do poslednjih dana Mića je radio marljivo i uvek se držao dva svoja osnovna principa, a to je da uvek bude stariji od svih ostalih glumaca čak i kad nije, drugi princip je da se pojavljuje u apsolutno svemu. Što nekad napisa neki čovek ovde na stranici: „Jednom sam gledao film u kom ne glumi Mića Tomić“. Fala bogu da se toga držao, trebalo je i više da ga bude. Srećan mu nebeski 102. Rođendan“, zapisano je na Fejsbuk stranici Gromade Filmske o Mići Tomiću.

Mića Tomić u seriri Pozorište u kući
Foto: Vikipedija