Početna Događanja Obeležen Sveti Sava u novreškom Frederikstatu

Obeležen Sveti Sava u novreškom Frederikstatu

I u norveškom gradu Fredriksatu obeležen Sveti Sava
Foto: arhiva A. Lepojević

Školska slava Sveti Sava je ove godine prvi put obeležena i u Fredrikstadu u Norveškoj. Nastava na srpskom jeziku u norveškom gradu Frederikstatu  je počela sa radom prošle godine i broji 30-tak učenika od prvog do osmog razreda. Nastavu realizuje nastavnica Aleksandra Lepojević. 

„Prvu godinu rada započeli smo okruženi epidemiološkim merama koje su uticale čak i na samu realizaciju obeležavanja školske slave. Shodno tome, ovogodišnja proslava Svetog Save bila je realizovana kroz nastavu gde smo ceo dan posvetili liku i delu našeg prosvetitelja, dok je priredba i pravo slavlje ostavljeno za narednu godinu“, istakla je nastavnica Lepojević.

Sveti Sava je obeležen uz razne priče i legende o prvom srpskom arhiepiskopu, kroz literarne radove učenika mlađe grupe, kao i uz dodelu đačkih knjižica. „Ovoga puta smo obeležili ovaj dan bez prisustva roditelja i publike, ali su deca ipak bila srećna i zadovoljna jer su pored đačkih knjižica, koje su bile za njih pravo iznenađenje s obzirom da toga nema u norveškim školama, dobili i mali poklon od Srpskog udruženja Mihajlo Pupin“, dodala je nastavnica Aleksandra Lepojević.

Za Sv. Savu su pristigli i paketići posle učenja o prvom srpskom arhiepiskopu
Foto: arhiva A. Lepojević