Početna Kultura Na svetskoj izložbi Expo 2020 Srbija će bogatim programom obeležiti Dan državnosti

Na svetskoj izložbi Expo 2020 Srbija će bogatim programom obeležiti Dan državnosti

Paviljon Srbije u Dubaiju
Foto: exposerbia.rs

Nastup ansambla Kolo, Gudačke reprezentacije mladih Stefana Milenkovića, maestro Petar Marić kao i brojni drugi učesnici bogatog kulturnog i poslovnog programa

U Dubaiju na Svetskoj izložbi Expo 2020 Srbija će obeležiti Dan državnosti. Kako ističu organizatori biće to „kruna svih aktivnosti Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju. Dan državnosti Republike Srbije – 15. februara, biti obeležen bogatim kulturno umetničkim i poslovnim programom, koji imaju za cilj da na najbolji način predstave ekonomske, tehnološke, inovacione, investicione i turističke potencijale naše zemlje“. Dosadašnji rezultati nastupa Srbije na Svetskoj izložbi odavno su premašili prvobitna očekivanja, istakla je Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i zamenica generalne komesarke Srbije za EXPO 2020 Dubai.

Stefan Milenković sa Gudačkom reprezentacijom mladih
Foto: exposerbia.rs

„Srbija je već postigla impresivne rezultate, budući da je Paviljon Srbije do sada posetilo više od 700.000 posetilaca iz celog sveta. U okviru poslovnog programa koji sprovode Vlada Republike Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije do sada se predstavilo više od 1.000 naših privrednika, koji su ostvarili više od 6.000 poslovnih kontakata sa potencijalnim partnerima. Ponosna sam što smo uspeli da razbijemo mit da jedna „mala” država poput Srbije, ne može da parira velikim zemljama i što smo se celom svetu predstavili kao moderna, kreativna i inovativna zemlja. I te kako imamo čime da se ponosimo, a Nacionalni dan Srbije na Ekspou – 15. februar, predstavljaće krunu celog našeg nastupa u Dubaiju“, rekla je Ana Ilić a preneo exposerbia.rs.

na Dan državnosti Republike Srbije pripremljen je bogat kulturno umetnički program. Ansambl Kolo predstaviće kulturno i tradicionalno bogatstvo Srbije kroz različite plesove i nošnje iz svih krajeva naše zemlje, dok će svoj premijeran nastup na najvećem globalnom događaju na svetu imati Gudačka reprezentacija mladih, koja nastupa pod umetničkim vođstvom Stefana Milenkovića, čiji program je posebno osmišljen za Dan državnosti Srbije.

Ansambl Kolo
Foto: exposerbia.rs

U večernjem delu programa, koji se iz impozantne Al Wasl kupole seli na Paviljon Srbije, gosti sa svih kontinenata uživaće u dinamičnim zvucima maestra Petra Marića, osmostrukog prvaka sveta na električnoj harmonici i koncert filmske muzike „Balkan Film Akustik“, koji izvode glumica Jelena Gavrilović i Aleksandra Marković.

Poseban segment Nacionalnog dana čini i specijalno pripremljen biznis konferencija „Serbia Country Business Briefing“, u čijem fokusu su investicioni potencijali Agri-Food sektora (hrana) i High tech (visoke tehnologije), Bio tech i ICT. „Serbia Country Business Briefing“ predstaviće najvažnije segmente srpske privrede u kojima postoji veliki potencijal za privlačenje novih investicija i realizaciju novih projekata, a to su prehrambena industrija i savremene tehnologije, istaknuto je sajtu exposerbia.rs.

Inače Svetska izložba – Expo 2020 Dubai, prva koja se održava u arapskom svetu, traje od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022, a na njoj učestvuje više od 190 zemalja iz celog sveta. Srbija se na Svetskoj izložbi predstavlja pod modernim brendom nacionalne platforme Srbije stvara, a tema nastupa glasi – „Srbija stvara ideje: Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”.

Petar Marič
Foto: exposerbia.rs
Jelena Gavrilović
Foto: exposerbia.rs

Dubai-EXPO-centralna-gradjevina-Al-Wasl-Plaza
Foto: exposerbia.rs