Početna Događanja Spasioče, hranioče, Savo mironošče… odjekivalo u Štutgartu, Konrvestajmu, Leonbergu, Gepingenu i Bad...

Spasioče, hranioče, Savo mironošče… odjekivalo u Štutgartu, Konrvestajmu, Leonbergu, Gepingenu i Bad Kanštatu

Školska slava Sveti Sava, ove godine je proslavljena u svim grupama Dopunske nastave na srpskom jeziku, gde nastavu izvodi učiteljica Slavica Simić. „Poštujući pravila, izvodili smo posle liturgije recitale u dvorištu crkve u Štutgartu, a u Gepingenu u samoj crkvi. U Kornvesthajmu, Štutgartu, Leonbergu i Bad Kanštatu, mlađi i stariji učenici su recital prikazali roditeljima putem filma, koji je sniman na času“, istakla je učiteljica Slavica Simić.

Prvacima i drugacima u Štutgartu su se pridružili predškolci veroučiteljice Milice Delić i svojim prisustvom ulepšali svečanost. Posle otpevane Svetosavske himne, kao i izvođenja recitala sveštenik Stanko Rakić, podelio kao i svake godine paketiće. Učenik drugog razreda, Gojković Lazar je istakao da voli da ide u srpsku školu, jer je stekao nove drugare, a da je pesmicu brzo naučio i da se raduje sledećoj proslavi školske slave, gde želi ponovo da recituje.

U Gepingenu su roditelji podržali svoju decu, dolaskom na liturgiju i recital. Sveštenik Rakić je i ovde obradovao i podelio paketiće svoj prisutnoj deci. Roditelji nisu krili zadovoljstvo što deca učestvuju.

Učenici u Kornvesthajmu
Foto: S.Simić

„U školama gde prisustvo roditelja nije dozvoljeno, poštujući mere, došli smo na ideju da svoje recitale snimimo, kao i aktivnosti koje smo imali na časovima posvećene Svetom Savi“, dodala je učiteljica Simić. U Kornvesthajmu su učenici mlađi, koje uči učiteljica Slavica Simić i stariji učenici nastavnice Jovane Knežević, snimili zajednički film, što su roditelji sa zadovoljstvom prihvatili. U Leonbergu je na času napravljen pano sa crtežima učenika, gde su crtali lik Svetog Save. Recitalu je prethodila prezentacija, posvećena liku i delu Svetog Save. Sa zadovoljstvom su recitovane pesme, što je i prikazano na filmu roditeljima.

U Bad Kanštatu je na isti način obeležena školska slava, a mame Nataša Rajić i Silvija Gavrilović su podelile svoje utiske posle pogledanog filma. Nataša Rajić je izjavila, da su roditelji putem video snimka, mogli da isprate nastup dece. I pored otežanih uslova, njihova deca su ponosno recitovala pesme u slavu i čast našeg zaštitnika Svetog Save. Deci se zahvalila naglasivši da su ispunili srca ponosom i ljubavlju. Silvija Gavrilović je pohvalila decu i učiteljicu za trud i rad, kao i želju da se što pre stvore  uslovima koji su bili pre pandemije.

Završni recital je izvela grupa u Štutgartu. Recitovali su, odglumili jedan dramski tekst, predstavili crteže koje su radili prethodnog časa. „Podelili smo video snimak roditeljima i time završili našu proslavu školske slave Sveti Sava“, dodala je učiteljica Simić.

Lazar Gojković
Foto: S. Simić