Početna Događanja Svetosavske proslave u gradovima nastavnice Valentine Damjanović u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg

Svetosavske proslave u gradovima nastavnice Valentine Damjanović u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg

Platak učenika iz Štutgarta
Foto: V. Damjanović

Učenici srpske dopunske škole iz Ludvigsburga, Vinendena, Šorndorfa, Eslingena, Sindelfingena i Štutgarta su i ove godine  proslavili svoju školsku slavu. U čast prvog srpskog prosvetitelja i arhiepiskopa učenici su na časovima učili o životu Svetog Save, crtali njegov lik, čitali legende i priče, učili pesme. Naravno, neizostavno je bilo i pevanje himne Svetom Savi. U nemogućnosti da se održi svečana Akademija, učenici su zajedno sa svojom učiteljicom Valentinom Damjanović napravili film kojim su obeležili školsku slavu.

Jelena Sajić
Foto: arhiva V. Damjanović

„Kroz film su obuhvaćene sve aktivnosti kroz koje su učenici u proteklih nedelja uložili trud da nauče i opišu život Svetog Save. Veliki broj crteža je dodatno ulepšao i upotpunio video-zapis, kao i himna koju su otpevali, dok su učenici iz Štutgarta kroz grupni rad napravili plakat, koji je upotpunio i ulepšao zidove učionice u crkvi. Na sam dan Svetog Save, roditelji i deca su imali priliku da pogledaju ono što su učenici snimili. Roditelji su izrazili svoje zadovoljstvo kroz pozitivne  komentare i time iskazali zahvalnost za uložen trud i lepotu dečije želje i motivacije da se što bolje predstave“, istakla je učiteljica Valentina Damjanović. Vesna Sajić, roditelj učenice iz Ludvigsburga je naglasila da sa radošću podržava ideje kao što je snimanje ovakvih materijala. „Na takav način, čak i u ovim pandemijskim uslovima, našoj deci je omogućeno da učestvuju u obeležavanju naših praznika i tradicionalnih vrednosti, kao što je i život i rad naših svetitelja“. Učenica Jelena Sajić je takođe iznela svoje utiske: „Sa našom učiteljicom Valentinom snimali smo video o Svetom Savi, koji je bio naš prvi učitelj. Hvala mu što danas imamo našu srpsku školu“.