Početna Događanja Učenici srpske škole u Bazelu posetili Gradsku biblioteku

Učenici srpske škole u Bazelu posetili Gradsku biblioteku

Učenici srpske škole kojima predaje Danijela Glišić posetili Gradsku biblioteku
Foto: arhiva D. Glišić

Učenici Srpske dopunske škole u Švajcarskoj, koji nastavu pohađaju u Gothelf školi u Bazelu, posetili su Gradsku biblioteku Sv. Johan Jukibu. Ova specijalizovana biblioteka za decu i mlade nudi knjige i druge medije na preko 50 svetskih jezika. U njoj se ogledaju jezička i kulturološka raznolikost Bazela. Direktorka biblioteke Morin Sen dočekala je 22 učenika srpske škole sa njihovom nastavnicom Danijelom Glišić.

„Na početku su učenici kroz zanimljivu radionicu upoznati sa ponudom knjiga na različitim jezicima sveta, a zatim ih je povela u obilazak prostorija biblioteke. Posebnu pažnju direktorka je posvetila ponudi knjiga na srpskom jeziku: osim slikovnica i bajki za najmlađe, biblioteka nudi knjige za mlade, stripove i tematske knjige; kao posebno interesantne izdvojene su dvojezične, srpsko – nemačke knjige“, istakla je nastavnica Danijela Glišić.

Direktorka Morin Sen je takođe učenike, koji pored srpskog imaju i drugi maternji jezik, kao što su italijanski, češki ili tajlandski upoznala je i sa ponudom tih knjiga. „Kako učenici u Bazelu kao prvi strani jezik uče francuski, direktorka je naglasila da je izbor knjiga na francuskom zaista veliki. Nakon toga deca su mogla sama da istražuju“, dodala je Danijela rekavši da su sa njom u čitaonici čitali odabrane knjige.

„Bila je ovo lepa prilika da se u okviru nastave na srpskom jeziku kao maternjem obrati pažnja na višjezičnost učenika, koji redovnu školu pohađaju na nemačkom jeziku, a takođe su svakodnevno u kontaktu sa drugovima koji potiču iz najrazličitijih kultura. Negovanje kulture čitanja na maternjem jeziku osnovni je cilj nastave u srpskoj dopunskoj školi i ovom posetom se u potpunosti doprinelo ostvarivanju tog cilja“, naglasila je nastavnica Danijela Glišić.