Početna Događanja U Štutgartu obeležen Dan i slava Republike Srpske

U Štutgartu obeležen Dan i slava Republike Srpske

Predstavništvo Republike Srpske u Štutgartu organizovalo  je nedavno proslavu Dana i slava Republike Srpske. Ovo je jedino predstavništvo Republike Srpske u svetu koje obeležava ovaj značajni datum  od samog nastanka Republike Srpske. Na čelu predstavništva se pune tri decenije nalazi Mićo Ćetković. Ovogodišnje obeležavanje Dana i slave Republike Srpske je zbog važećih aktuelnih epidemioloških  propisa u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg moralo biti skromno i sa maksimalnim brojem od 30 osoba u prostoriji,  što nije bilo ni približiti broju od oko 1000 osoba, koje se godinama okupljalo na proslavi. S toga se, svi nadaju, da će se već od naredne godine moći vratiti starom načinu obeležavanja Dana i slave RS uz sve one koji žele da u Štutgartu budu na proslavi.

Kao i svih prethodnih godina predstavnici Vlade R. Srpske su bili prisutni. Ovoga puta tu su bili  Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnji u vladi RS, kao i Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva u vladi RS. Oni su česti gosti u Štutgartu na proslavama, ali i na zaključivanju bitnih poslova za Republiku Srpsku.


Domaćini ovoga puta su bili članovi udruženja Morava iz Štutgarta. Oni su, u svom maniru, pripremili veliku količinu hrane i pića za goste. Ministar Đokić ih je pohvalio, a posebno osnivača i prvu i dugogodišnju predsednicu Morave Veru Gregović, koja je uvek bila veliki domaćin i pravi čovek i koja je godinama sve ljude u Predstavništvu RS uvek dočekivala domaćinski i to na najvišem mogućem nivou.

Protojerej Stanko Rakić prerezao je slavski kolač i osveštao slavska znamenja a među prisutnima je pored generalnog konzula R. Srbije u Štutgartu Dragana Dimitrijevića sa saradnicima bio i generalni konzul R Srbije u Minhenu Božidar Vučurević (inače devet godine generalni konzul R. Srbije u Štutgartu). Takođe tu je bio i nemački političar Štefan Kauman, zatim predsednik Saveza Srba u Nemačkoj Saša Ivanović, predsednik crkvenog odbora u Štutgartu Miki Glušić, ugledni privrednici R Srpske koje žive na teritoriji Baden- Virtemberga….
Za dobro raspoloženje bio je zadužen estradni umetnik Ćira. Pored lepih čestitki Republici Srpskoj i želji da bude dugovečna svi prisutni su poželeli da se narednih godina slavi, kao i ranije, masivnije i bez ograničenja.

Vredni Moravci koji su bili ovogodišnji domaćini Dana i slave RS u Štutgartu
Foto: rasejanje.ifno